ŞANSÖLYEMİZ WASHİNGTON POST SAYFALARINDA - Türk Mutfağı Hareketi

ŞANSÖLYEMİZ WASHİNGTON POST SAYFALARINDA

ŞANSÖLYEMİZ WASHİNGTON POST SAYFALARINDA

THE WASHİNGTON POST'UN ÖDÜLLÜ YAZARI ŞANSÖLYEMİZDEN BAHSETTİ

"Türk Şef Tolgahan Gülyiyen, (...) Fikirler Dokuyor."

- Tom Sietsema - The Washington Post

Bu açıklama Dünya Türk Mutfağı Akademisi'nin Halkla İlişkiler ve İletişim Departmanı tarafından yayınlanmıştır.

Kaynak: https://www.washingtonpost.com/food/2024/05/31/namak-restaurant-review/

ABD’nin başkenti Washington D.C.’nin en büyük ve en eski gazetesi olan The Washington Post'ta yazan, oldukça sert eleştirileriyle de ün salmış olan James Beard ödüllü yemek eleştirmeni ve yazar Tom Sietsema'nın kaleme aldığı yazıda, Akademimizin Şansölyesi Sayın Şef Tolgahan Gülyiyen’den büyük övgülerle bahsedildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok takip edilen yemek eleştirmenlerinin başında gelen ve James Beard ödülü de olan Washington Post yazarı Tom Sietsema, alışılmışın dışında uzun olan son makalesinde Şef Tolgahan Gülyiyen’den, yaptığı çalışmalarından ve yemeklerinden genel olarak çok büyük övgülerle bahsetti.

Tom Sietsema, ABD’nin önde gelen yemek yazarlarından biri ve genelde kendisini gizleyerek ve tanınmasını engelleyecek aksesuarlarla restoranlara gidiyor. Yıllardır sosyal medyada kendisinin tanınmasını sağlayabilecek olan herhangi bir resim veya video da paylaşmıyor. Bu çerçevede Tom Sietsema incelendiğinde ve konuları ele alış tarzına bakıldığında, Türkiye’de mutfak sanatları alanında ve Türk mutfağı ile ilgili olarak büyük farklılıklar hemen göze çarpıyor. Bunlardan en belirgin olanı olarak şunu belirtebiliriz: Şahsi kazançları ve menfaatleri için popülerlik uğruna her şeyi yapabilen, hazır gıda, bulyon ve araba reklamlarında bile boy gösterebilen Türkiye’deki sözde en önemli tatbilirler, sözde en önemli şefler, sözde yazarlar, sözde gurmeler veya sözde yemek eleştirmenleri diye topluma sunularak bir balon gibi şişirilmiş olanların çoğuna bakıldığında, işlerini en doğru şekilde yapmaları gerektiği gibi yapanların bariz farklılıkları hemen fark ediliyor.

Yabancı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Tom Sietsema bir mekân veya şef hakkında makale yayınlamadan önce genel olarak 3 kez ve farklı aralıklarla restoranlara farklı isimler kullanarak ziyaretler gerçekleştiriyor. Ziyaretleri sırasında edindiği yemek tecrübelerini yerine göre acımasızca eleştirdiği hatta çoğu şefi yayınladığı makalelerle deyim yerindeyse yerin dibine geçirdiği de Amerikalılar tarafından çok iyi biliniyor. 

Tom Sietsema’nın 31 Mayıs 2024 Cuma günü Washington Post’ta yayınlanmış olan yazısı 2 Haziran tarihinde ise gazetenin Sanat ve Stil ekinde yayınlanacak. Bu bilgiyi bizzat Tom Sietsema okurlarıyla çevrimiçi gerçekleştirdiği canlı yazılı sohbet sırasında kendisine gelen bir soruya cevaben paylaşmıştı. 

Yine yabancı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Tom Sietsema’nın Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen’e ve yemeklerine geniş yer verdiği makalesi alışılmışın aksine çok fazla detay içeriyor. Tom Sietsema’nın bu denli detaylı inceleme, analiz ve makale yazılarının yok denecek kadar az olduğu da bize iletilen bilgiler arasında yer aldı.

Tom Sietsema yazısının ilk girişine Akademimizin lideri olan Şansölyemizin adını kullanarak şu ifadelerle başladı. “Türk şef Tolgahan Gulyiyen, Mintwood Place'in daha aydınlık ve daha sessiz halefi olan bu mekânda Doğu Akdeniz'den fikirler dokuyor.” (Turkish chef Tolgahan Gulyiyen weaves ideas from the Eastern Mediterranean in the bright, quieter successor to Mintwood Place.)

Alışılmışın çok dışında olarak Şef Tolgahan Gülyiyen’in yaptığı çalışmalarla ilgili olarak oldukça fazla detayla dolu olan yazının son bölümlerinde bazı ufak eleştirilere de yer vermiş olan Tom Sietsema’nın yazısı genel olarak Kurucu Başkanımız’a yaptığı çok kapsamlı ve detaylı övgülerle birlikte Washington Post gazetesinde yayınlandı. Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen’in sahip olduğu yeteneklerden bahsedilen makale, Türk mutfağı adına da dünya genelinde gurur ve onur duyulacak olan analizlerle ve cümlelerle dolu. 

Amerika genelinde ve dünyada milyonlarca insan tarafından takip edilen Washington Post gazetesinde hem de James Beard ödülü olan ve ülke genelinde de oldukça fazla tanınan bir yemek eleştirmeni tarafından böylesine uzun ve detaylı bir yazıda liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen’den birinci sırada bahsedilmiş olmasının anlamı ve değeri Türk mutfağı adına çok büyük bir gurur kaynağı ve kazanımdır.

Tom Sietsema’nın yazısından yola çıkarak yapabileceğiniz analizlere ve edinebileceğiniz tahmini bilgilere göre Tom Sietsema’nın, Tolgahan Gülyiyen’in şefi olduğu restorana alışılmışın dışında 3’ten fazla ziyaret gerçekleştirerek neredeyse tüm menüyü farklı aralıklarla deneyimleyerek notlar aldığı sonucuna varılabilir. Yabancı kaynaklardan edindiğimiz bilgiler de bunu desteklemekte ve Tom Sietsema’nın Şef Tolgahan’ın yemeklerini tatmak için 3'den çok fazla kez farklı zamanlarda rezervasyonsuz olarak ziyaretler gerçekleştirmiş olabileceğinin düşünüldüğü de söz konusu yabancı kaynaklar tarafından söylenmektedir.

Kurucu Başkanımızı ilgilendiren tüm konular Türk Mutfağı Hareketi’nin arşivlerinde her zaman yer alır. Türk Mutfağı Hareketi’nin resmî arşivlerinde yer almış olan bilgilerde şu detaylar bulunmaktadır. Tom Sietsema makalesine son şeklini vermeden önce gerçekleştirdiği son ziyaretinden sonra Tolgahan Gülyiyen ile telefonda sohbet ve röportaj gerçekleştirmek istedi. Bunun için Kurucu Başkanımızın şahsi telefonu ve elektronik posta adresi de kendisine verildi. Tom Sietsema, Washington Post’a ait olduğu düşünülen bir numaradan Sayın Tolgahan Gülyiyen’e SMS mesajı göndererek hangi tarihte ve hangi saatte telefon görüşmesi gerçekleştirebileceğini sordu. Telefon görüşmesinin saati ve tarihi SMS mesajları ile kararlaştırıldı. Telefon görüşmesi için kararlaştırılan söz konusu tarihte ve saatte Tom Sietsema’nın gizli numara ile arayacağı bilgisi de Sayın Tolgahan Gülyiyen’e iletildi. Telefon görüşmesi için uygun vakit ve tarih kararlaştırıldıktan sonra görüşmenin yapılacağı 23 Mayıs 2023 tarihinde tam saatinde ve dakikasında gizli numara ile aranan Kurucu Başkanımızın, Tom Sietsema ile gerçekleştirmiş olduğu ilk telefon görüşmesi tam olarak 44 dakika sürdü. Bu görüşmede Sayın Tolgahan Gülyiyen’e hazırladığı yemeklerle ve kariyeriyle ilgili çok detaylı soruların sorulmuş olduğunun bilgisi TMDH’nin arşivlerinde yerini aldı. Yabancı kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Tom Sietsema’nın genelde bu denli detaylı soruları sormaksızın makaleler yazdığı da söylendi. 

İlk görüşmeden sonra Sayın Tom Sietsema, Sayın Tolgahan Gülyiyen’den ikinci bir telefon görüşmesi daha talep etti. Kurucu Başkanımız, ikinci görüşme konusunda talep edilen zamanın ve tarihin kendisi için uygun olacak olan başka bir saate ve tarihe çekilmesini istedi. Talep edilen görüşme tarihi olan 26 Mayıs 2024 Pazar günü yerine Kurucu Başkanımızın isteği doğrultusunda ikinci telefon görüşmesinin 28 Mayıs 2024 Salı günü belirlenmiş olan vakitte yapılması kararlaştırıldı. İkinci telefon görüşmesi de tam kararlaştırılmış olan saatte Tom Sietsema tarafından gizli numarayla yapılan arama ile gerçekleştirildi. İkinci görüşme tam olarak 22 dakika sürdü.

Görüşmeden sonra ise Tom Sietsema, paylaştığı bilgiler için Şef Tolgahan Gülyiyen’e teşekkürlerini sundu. Yazacağı makale için hangi yemeklerin ve tatlıların fotoğrafını istediğini ise Sayın Sietsema, özel fotoğrafçısı aracılığıyla Sayın Tolgahan Gülyiyen ile paylaştı. Belirlenen günde ve saatte çekimler gerçekleştirildi. Fotoğrafları istenen ürünler şunlardı. “Ahtapot, Karnabahar, Kuru Patlıcan Dolması, Torsh Kebab, Tombik pide, Kızarmış yarım Tavuk, Pancar Borani ve Sütlaç” Tom Sietsema’nın makalesinde fotoğraf listesinde yer alan ve almayan ama Şef Tolgahan Gülyiyen’in hazırladığı restoranın menüsünde bulunan, bulunmayan özel yemeklerin de neredeyse tamamından bahsettiğini de görüyoruz.

Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, James Beard ödüllü Washington Post yazarı ve ABD’nin en çok takip edilen yemek eleştirmenlerinden olan Tom Sietsema ile farklı tarihlerde biri 43 dakika olan, bir diğeri de 21 dakika olan toplamda 1 saatten fazla süren telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. 

Her iki görüşmede de oldukça detaylı soruların sorulduğu ve Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen’in tüm sorulara en ince ayrıntısına kadar yanıt verdiği de TMDH’nin arşiv kayıtlarında yer aldı. Telefon görüşmesinde Kurucu Başkanımızın 14 yaşından beri edindiği mutfak tecrübeleri, kullandığı tekniklerin yanı sıra efsane şeflerimizden olan Zeki Gülyiyen’in kim olduğunun da ele alınmış olan konular arasında yer aldığının bilgisi paylaşıldı.

Sayın Tom Sietsema tarafından Sayın Tolgahan Gülyiyen’e mutfak sanatları alanında yaptığı çalışmaların yanı sıra pişirdiği tüm ürünlerin içerikleri tüm ince detaylarına varıncaya kadar soruldu. Sayın Tolgahan Gülyiyen’in, sorulmuş olan tüm sorulara kendi oluşturdu reçeteleri de paylaşacak kadar oldukça rahat cevaplar vermiş olduğunun bilgisi de Türk mutfağı Hareketi’nin arşiv kayıtlarında yerini almıştır. 

31 Mayıs günü yayınlanan yazısında Tom Sietsema'nın, alışılmışın dışında Kurucu Başkanımızın yaşına kadar detaylı bilgilere yer vermesinin ve 2 kez yaşını tekrar sormuş olmasının nedenlerinin neler olabileceği konusu da bazı yabancı kaynaklara soruldu. Bu kaynaklar, Sayın Tolgahan Gülyiyen'in sahip olduğu becerilerin ve yeteneklerin dünya genelinde sektörde çalışan çoğu şefin yaşına kıyasla oldukça gelişmiş olmasından ötürü olabileceğini ve mesleğe başladığı yaş ile birlikte şu an kaç yaşında olduğunun sorusunun iki farklı görüşmede tam olarak 2 kez sorulmuş olmasının da buna işaret ettiğini belirttiler.

Yine farklı yabancı kaynaklardan edindiğimiz bilgi ve yorumlara göre bu kadar uzun ve detaylı olan farklı tarihlerdeki iki telefon görüşmesinin anlamı hakkında şunlar da tarafımıza iletildi.

Kaynak-001: “Bu denli detaylı sorulara muhatap olmuş olması Tom Sietsema’nın bulduğu değerli bir madeni keşif etmeye çalışması gibi de görülebilir. Eğer incelediği bir madende herhangi bir değer görmemiş olsa yüzeysel sorular sorarak geçiştirirdi. Ancak burada tam aksine toplamda 1 saatten uzun görüşme ve çok detaylı sorulardan sonra oldukça uzun bir makale görüyoruz. Bu da James Beard ödüllü yazarın Tolgahan Gülyiyen’e ve çalışmalarına oldukça değer verip, hazırladığı yemeklerin tatlarını genel olarak çok beğendiğinden ötürü tüm detayları içeren soruların cevaplarını merak etmiş olmasıyla açıklanabilir.”

Kaynak-002: “Alışılmışın dışında olan bu yazının açıklaması belki şöyle de yapılabilir. Şef Tolgahan Gülyiyen tarzıyla, çalışmalarıyla ve hazırladığı tatlarla ilgili olarak genel anlamda lezzet severler açısından çok büyük meraklar uyandırmışsa benziyor. Tom Sietsema’nın uzun yazısını analiz ettiğimizde bu genel merakların sonucunda alışılmışın aksine James Beard ödüllü yazarın bir köşe yazısı yerine Tolgahan Gülyiyen hakkında çok detaylı bir inceleme, akademik bir rapor yayınlamış olduğunu da söylemek mümkündür.”

Kaynak-003: “Tom Sietsema ABD’de birçok mekân ve şef hakkında oldukça sert olan çok olumsuz eleştiriler yazabilen biri olarak da ün salmıştır. Bu açıdan ele alındığında Şef Tolgahan Gülyiyen’den, çalışmalarından çok uzun ve kapsamlı olarak önemli övgülerle bahsetmiş olması, Tom Sietsema’nın Tolgahan Gülyiyen’in yeteneklerine verdiği büyük bir değerin ve saygının göstergesi olarak da değerlendirilebilir.”

Washington Post gazetesinin resmî sitesinde yayınlanmış olan yazı şu anda sadece gazetenin üyeleri tarafından görüntülenebiliyor. Tom Sietsema tarafından yazılmış olan oldukça uzun ve kapsamlı olan makalede çok büyük oranda pozitif olan önemli övgüler yer alıyor. Alışılmışın çok dışında olan ilgili yazı şu an internet sitesi üzerinden yayında ve ilgili yazı 2 Haziran 2024 Pazar günü gazeteye basılarak Amerikan halkıyla da buluşacak.

Şef Gülyiyen'in bu konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağı konusu da Türk Mutfağı Hareketi'nin Sözcüsü Sayın Ramazan Çolak'a soruldu. Sayın Çolak, yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

"Türk Mutfağı Hareketi’nin Lideri olan aynı zamanda da Dünya Türk Mutfağı Akademi’sinin Şansölyesi unvanını taşıyan Sayın Tolgahan Gülyiyen’in konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklama veya paylaşım yapıp yapmayacağını kestirmek oldukça güç diyebilirim. Başkanımızın konuyla ilgili açıklama yapıp yapmayacağını bilemiyorum. Kesin bir şey söylemek için henüz çok erken. Konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklama yaparsa da sektördeki malum çevrelerin aksine kendisinin açıklamasını olduğu gibi sansürlemeden yayınlar ve dünyadaki tüm çevrelere de hiç çekinmeden duyururuz. Bence şimdilik bırakalım ABD’deki ve dünya genelindeki milyonlarca insan liderimizle ilgili yayınlanmış olan oldukça uzun ve çok sıra dışı makaleyi okusun. Gerek görmesi durumunda liderimiz kendi belirleyeceği vakitte ve yine kendi belirleyeceği bir tarihte isterse bu konuda da bir açıklama yapar. Herhangi bir açıklama veya paylaşım yapmazsa da kendi takdirleridir.” (Ramazan Çolak - Türk Mutfağı Hareketi Sözcüsü)

Not: Akademik raporları andıran Tom Sietsema'nın yazısının ve içeriğindeki görsellerin paylaşılması husuyla ilgili olarak The Washington Post'un kurumsal yönetmelikleriyle ilgili talep ettiğimiz bilgilendirmelerin yapılması ve ilgili olabilecek tüm prosödürlerin incelenmesi beklenecektir. Bekleme süresiyle ilgili olarak yapılacak bilgilendirmeden sonra yazıyı Türkçe tercümesiyle paylaşma konusu gündemimize alınacaktır.

DÜNYA TÜRK MUTFAĞI AKADEMİSİ

Halkla İlişkiler ve İletişim Departmanı

duyuru_wtca.jpg

 

 

Bu kategoriden diğerleri: « ABD'DE ATATÜRK MUTFAĞI HAFTASI
logologo3wtca1logo tolgahanzg logo