SANATÇIMIZ NİYAZİ DUMLU'NUN MESAJI - Türk Mutfağı Hareketi

SANATÇIMIZ NİYAZİ DUMLU'NUN MESAJI

SANATÇIMIZ NİYAZİ DUMLU'NUN MESAJI

Türk Tatlı Sanatı Kültür Elçisi değerli sanatçı Niyazi Dumlu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı mesajı sizlerle paylaşıyoruz.

 

Türk Mutfağının Efsane ve Duayen Şeflerini Anma Haftası 7-15 Ocak

 

Screenshot_2024-01-08_072622IMG_1990-Niyazi_Dumluuuu-854909283178654678ıfjhdsgfh200020042024hgjfklsşa.png

Aydın Yılmaz ve Zeki Gülyiyen ustalarımızı Rahmetle ve Saygıyla Anıyorum.

Aydın Yılmaz şef Türk Mutfağının Piri adeta devrimcisi mutfak okulları kuran mutfak kültürüne katkı için kitaplar yazan yayınlayan, önderlik yapan Türk Mutfağının bugüne gelmesinde Büyük emekleri olan Büyük ustadır mutfakta para ve gurur sahibi olan tüm aşçılar saygı göstermeli dua etmelidir

Bende Mengen Festivali ne gittiğimde mezarına gidip dualar etmiştim,

Bir kez daha Anma Haftası nedeniyle huzurda;

Mekânın Cennet Olsun İnşallah Büyük Usta Aydın Yılmaz

Hiç unutmuyorum. Zeki Gülyiyen şefimiz vefat ettiğinde sosyal medyada, facebookta tüm sektör temsilcileri ve çalışanları paylaşımlar yapmıştı.  Neredeyse sektörümüzdeki herkes mesajlar yayınlamıştı. Dernek başkanları, federasyon başkanları, bazı medya temsilcileri ve daha binlerce kişi… Kimisi onun Türk mutfağı için ne anlam ifade ettiğinden ve onu nasıl sevdiğinden bahsetmişti. Kimisi onun için tüm sektörü saygı duruşunda bulunmaya çağırmıştı. Kimileri de onun için saygı duruşunda bulunmuştu.

Zeki Gülyiyen ustalarımızı yakinen tanıma imkânım olmadı mesleki başarılarını medyada takip ediyordum tüm mutfak şefleri gibi.

Mesleki yolumuz bir kez kesiştiği yer Rahmetli, Eski Başbakan Tansu Çiller'in aşçısı olduğunu duymuştum ve Sn Tansu Çiller bana dünyanın en büyük baklava siparişini vermişti ( ozaman baklavacıydım )

Yıl 1994 yılbaşı gecesi yer Diyarbakır Dicle üniversitesi, kıymetli Usta Zeki Gülyiyen ustalarımızı yakinen tanıma fırsatı buldum ama Kısmet olmadı...

7 Ocak 2009 / 15 Ocak 2004 Vefat

O günlerde Zeki ustamızın çalışma arkadaşları onun Türk mutfağı konusundaki davasını tıpkı onun gibi sahiplenerek sürdüreceklerine dair sözler söyleyip yeminler etmişlerdi. Birçoğu kendilerine meslek öğreten ve her zaman yardımcı olan Zeki Gülyiyen'i hiçbir zaman unutmayacaklarını sosyal medyada da yazıp çizmişti. Zeki Gülyiyen ustamızın o yıllarda Türk mutfağı açısından sektörümüzde nasıl önemli bir figür olduğunu, büyük bir kesim tarafından ne denli sevildiğini ve sektörde nasıl büyük bir saygı gördüğünü o günlerde daha iyi anlamıştım. Zeki Gülyiyen’in vefatında olduğu gibi, sektörümüzdeki diğer birçok vefat haberinde geniş katılımlı paylaşımlara hiç şahit olmamıştım. Sanki Sevgi depremi yaşanmıştı Zeki ustamızın

2009 yılındaki trajik kaybının hemen ardından o denli geniş katılımlı ve yoğun duygular içeren paylaşımları ve cenaze görüntülerini halen dün gibi hatırlıyorum. Ne yazık ki Zeki Gülyiyen gibi, Aydın Yılmaz gibi ustalarımızın değerlerinin ve onların manevi miraslarının yeterince anlaşılmadığı kanaatindeyim.

Mutfak kültürümüz için çalışan ve gelecekte çalışacak olan gençlerimize bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Aydın Yılmaz gibi, Zeki Gülyiyen gibi şeflerimizi araştırmalısınız. Onların Türk mutfağı konusundaki gayeleri ve hedefleri neydi araştırın. Onların Türk mutfağına ve aşçılık mesleğine değer katmak amacıyla yaşadıkları tüm sıkıntıların nedenlerini de araştırın, okuyun ve anlamaya çalışın. Onları okur ve düşünürseniz o zaman ustalarımızın Türk mutfağı açısından ifade ettiği büyük anlamları o vakit anlayabilirsiniz. Siz kıymetli gençlerimize bir diğer tavsiyem de şu olabilir. Türk Mutfağı Hareketi'nin ve Dünya Türk Mutfağı Akademisi'nin bu konulardaki arşiv niteliğindeki tüm çalışmalarını da inceleyin.

Ayrıca Türk Mutfağı Hareketi tarafından geleneksel hale getirilmiş olan 7-15 Ocak Türk mutfağının efsane ve duayen şeflerini anma haftası kapsamında yer alan tüm kıymetli şeflerimizin kimler olduğunu ve mutfak kültürümüz açısından oradaki isimlerin ne anlamlar ifade ettiklerini de düşünün, sorgulayın ve inceleyin. 

Kıymetli gençler, 7-15 Ocak haftası içerisinde yer alan ve yıllarca sektörümüzde sayısız usta-şef aşçı yetiştirmiş olan o şeflerimizi sizlere asıl anlatması gerekenler ne yazık ki önce kendilerini ön plana çıkartmaktan bu önemli değerlerimizi hatırlamakta ve sizlere hatırlatmakta çok zorlanıyor olabilirler. Ama sizler geçmişten günümüze birçok meslektaşımızın da ustası olan o şeflerimizi araştırmalı ve okumalısınız. Orada unutulan, unutturulan, unutturulmak istenen önemli değerlerimizin yanı sıra mesleğimize, Türk mutfağına halen ilham kaynağı olmayı sürdürenlerin fikirlerini de bulacaksınız. O kültürel değerlerimizin Türk mutfağı açısından ne anlamlar ifade ettiklerini anlamaya çalışmalısınız. Kendi mutfak kültürünüz için çok büyük anlamlar ifade eden bu değerlerimize evvela kendinizin sahip çıkabilmeyi en az Fransızlar, İspanyollar, İtalyanlar, İngilizler kadar öğrenmeli ve başarmalısınız diyorum. Bu konuda siz gençlere düşen bir görev de tüm bunları en az Fransızlar, İtalyanlar kadar yapabilmenizle ilgilidir.

Ne kadar uzun yıllar da geçse Türk mutfağı için çok büyük anlamlar ifade etmeyi hep sürdürecek olan o efsane ve duayen ustalarımızın hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun.

Sevgimle Saygımla

Lokmacı Baba Niyazi Dumlu

Türk Mutfağı Tatlı Sanatı Kültürü Elçisi

TÜRK MUTFAĞI HAREKETİ

tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo