< < ESKİ MISIR'DA AŞÇIBAŞILARIN STATÜSÜ NASILDI - Türk Mutfağı Hareketi

ESKİ MISIR'DA AŞÇIBAŞILARIN STATÜSÜ NASILDI

ESKİ MISIR&#039;DA AŞÇIBAŞILARIN STATÜSÜ NASILDI

ESKİ MISIR'DA AŞÇIBAŞILARIN STATÜLERİ NASILDI?

ANTİK MISIR'DA YEMEK KÜLTÜRÜ VE AŞÇILIK

Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek Bilim programında eski Mısır gelenekleri ve Tutankhamun'un mezarında bulunan eserler konuşuldu.

Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, programdaki konuşmacılardan Erkan Konyar ile birlikte Fatih Altaylı'yı Twitter'da etiketleyerek şu soruyu sordu:

"Eski Mısır kaynaklarında aşçılık ve yemek kültürü konusunda ne tür bilgiler bulunuyor? Aşçıbaşıların veya aşçıların o dönemlerde toplumdaki statülerinin nasıl olduğunu eğer varsa kaynaklara dayalı olarak anlatır mısınız?"

Programda eski Mısır'daki yemek kültürü, aşçılar ve mutfak sanatları konusuna yer verilmedi. Sayın Tolgahan Gülyiyen ise sormuş olduğu soruyu alıntılayarak Twitter üzerinden şu paylaşımı yaptı.

"Eski Mısır'daki şeflerin durumu tam olarak net değil. Ancak aşçıların genelde kraliyet sarayında çalıştırıldığı ve üst düzey yöneticiler için yemek pişirdiği bilinmektedir. Bazı kaynaklar, şeflerin saraydaki bazı memur ve yöneticilerden bile daha yüksek bir mevkide bulunmuş olabileceklerini öne sürüyor. Aşçıbaşılar, diğer hizmetkarlarla birlikte çalışırlardı. Bunların aralarında şeflerin yüksek bir statüye sahip oldukları kabul ediliyor. Eski Mısır'da şeflerin statüsü hakkında çok fazla doğrudan kanıt bulunmamakla birlikte, yemeğin Mısır kültürünün önemli bir parçası olduğunu ve ayrıntılı ziyafetler düzenlendiğini biliyoruz. Bu, şeflerin mutfak becerileri için çok değerli olduklarını ve muhtemelen toplumun saygı duyulan üyeleri olduklarını gösteriyor. Eski Mısır'da Aşçılar, sarayın yanı sıra tapınaklarda ve özel evlerde de çalışırlardı. Yemek hazırlama ve sunumunun yanı sıra, yemek tarifleri geliştirme konusunda da uzmanlardı. 

Eski Mısır'da şeflerin rolünü ve toplumdaki statülerini çok daha ayrıntılı bir şekilde anlamak için daha fazla araştırma ve çalışma gerektiği aşikardır. Eski Mısır yemek kültürü hakkında bilgi veren bazı kaynaklar arasında şunlardan yararlanabilirsiniz:

***The Deir el-Medina Papyrus (Deir el-Medina Papirüsü): Bu papirüs, Mısır'da yaşayan işçilerin günlük yaşamı hakkında bilgi verirken, aynı zamanda yemek kültürü hakkında da bilgiler içerir.

***An Anthropological Study of Egyptian Culture (Mısır Kültürü Üzerine Antropolojik Bir Araştırma): Bu kitap, Mısır'ın tarihi, kültürü ve gelenekleri hakkında detaylı bilgi verirken, yemek kültürü hakkında da önemli bilgiler içerir.

***The Ancient Egyptian Food Book (Mısır Yemek Kitabı): Bu kitap, Mısır'da kullanılan yemek tariflerinin yanı sıra, yemek pişirme teknikleri, malzemeler ve baharatlar hakkında bilgi verir.

***The Ani Papyrus (Ani Papirüsü): Bu papirüs, Mısır'da kullanılan yemeklerin hazırlanışı hakkında bilgi veren önemli bir kaynaktır.***Children of the Nile: Egypt's History and Culture (Nil'in Çocukları: Mısır'ın Tarihi ve Kültürü): Bu kitap, Mısır'ın tarihini ve kültürünü anlatırken, yemek kültürü hakkında da bilgi verir."

-Tolgahan Gülyiyen

TÜRK MUTFAĞI HAREKETİ


tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo