BU KONULARDA NEDEN KİMSE YAZMIYOR DİYE SORDU - Türk Mutfağı Hareketi

BU KONULARDA NEDEN KİMSE YAZMIYOR DİYE SORDU

BU KONULARDA NEDEN KİMSE YAZMIYOR DİYE SORDU

VEDAT MİLOR'Ü ETİKETLEYEREK SORDU

- "Neden bu konularda kimse yazmıyor. Türkiye’de alanında uzman gurmeler veya eleştirmenler mi yok? Sizce var mı? Yok mu Sayın Vedat Milor?" -

Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, Vedat Milor'ü etiketleyerek bir dizi twitter paylaşımı yaptı. Yaptığı paylaşımda televizyon programlarıyla üne kavuşturulan Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu ve Danilo Zanna gibi isimlerin neden Michelin Türkiye listesinde yer alamadıklarını sordu.

 

SAYIN GÜLYİYEN'İN TWİTTER PAYLAŞIMINDA YER ALMIŞ OLAN İFADELERİ 

#masterchefturkiye ve medya aracılığı ile bir şekilde üne kavuşturulup en iyiler diye toplumda popüler yapılan isimlerin Türkiye’de #Michelin yıldızı alanlar arasında neden olmadığını sektörden hiç kimse sormuyormuş. Niye? O zaman soruları sorayım. +

2-Türk yemeklerini ve #TürkMutfağı’nın kendisine özgü yapısını Fransız özentiliğine kurban edebilenler önceden planlı şekilde birileri tarafından kültürümüze dahi maal edilebilmiştir. Peki o arkadaşlar çok rağbet edebildikleri Fransızların şu michelin yıldızını niye alamadılar?

3-Neden bu konularda kimse yazmıyor. Türkiye’de alanında uzman gurmeler veya eleştirmenler mi yok? Sizce var mı? Yok mu sayın #vedatmilor @vedatmilor ?+

4-Örneğin: #mehmetyalçınkaya #somersivrioğlu #danilozanna gibi isimler #mastercheftürkiye’de kendi restoranlarında yaptıkları yemekleri sergileyip sahip oldukları restoranlarının reklamlarını bile o yarışmada yapabiliyorlar. Peki Michelin yıldızları alanlar arasında niye yoklar?

5-Peki #mehmetyakçınkaya #somersivrioğlu #danilozanna gibi isimlerin restoranları #Michelin önerilerinde varlar mı? Orda bile yoklar mı? Niçin? Neden? Niye?

6-Önceleri klasik mutfakları geri plana atan fakat son yıllarda ise konsepti farklı yerlere kaydığı anlaşılan şu Fransızların Michelin yıldızlarını bu arkadaşlarımız da destekleyip beğenmiyorlar mıydı? Michelin yıldızı olan restoranların şeflerini övüp onlara özenmiyorlar mıydı?

7-Fransızların çıkarttığı lastik markasının bir ürünü olan Michelin rehberinin ilk ortaya çıktığı dönemlerde bu arkadaşlarımız Türk mutfağının yemeklerini bizim yemek kültürümüzle uyuşmayan bir konsepte uyarlamaya da çalışmamışlar mıydı? Hala o yönde çalışmalar yapmıyorlar mı?

8-Bugünlerde ahilikten ve esnaf kültüründen bahseden #mehmetyalçınkaya, karidesi ayakkabıya #michelin yıldızlı şefler gibi olabilmek amacıyla koymamış mıydı? Avrupa’da ayakkabıda yiyecek sunup reklam yapıyorlar diye bizim medya ayağa kalkıyor. Mehmet yapınca niye gıkları çıkmadı?

9-Medya tarafından şişirilen daha başka isimler de var. Onları da tek tek yazacak olursak liste uzar gider. Yıllarca ellerinde cımbızlarla ve tütsü makineleriyle gezmelerine rağmen onlar neden şu Fransızların Michelin rehberinin öneri listesinde bile yer alamadılar.

10-Bunların bazıları da ellerinde Michelin dekorlarıyla çekilmiş resimleriyle kalakaldılar. Bu konuları yazarken aklıma çok eski haberlerin fotoğrafları da geliyor. O fotoğrafları hatırladıkça bugün en çok onlara gülüyorum.

11- Söz konusu o arkadaşlar gelecekte listede yer alabilirler mi? Evet, michelin yıldızılarını Türkiye’ye oldukça geç getiren sebeplerin gerektirdiği koşulları eğer sağlarlarsa, onlarda belki yıldız alırlar ya da en azından öneri listesinde yerlerini alırlar.

12-Dünya geneline baktığımızda Michelin değerlendirmelerinin de zaten ilk zamanlarda olduğu gibi olmadığı anlaşılıyor. Onlar da bazı konseptleri göz ardı edemeyeceklerini anladılar. Ama bu anlayışlarının altında ticari nedenler gibi farklı birtakım nedenler de olabilir.

13-Çünkü Covid-19 salgını döneminde ilk havlu atan restoranlar dünyada en iyi olduğu söylenen restoranlardı. Dünya genelinde Michelin yıldızı verilen restoranların konseptlerini, yemeklerini ya da sunumlarını karşılaştırarakta bazı şeyleri çok rahatlıkla anlayabiliyoruz.

14-Tüm bunların ışığında: Gelecekte Nusret’in restoranlarında da #michelin yıldızı görürseniz sakın şaşırmayınız.

15-Dünyanın en iyisi denilen #noma da kapanıyormuş. En iyi, görecelidir. Dünyadaki en iyi restoran, ona hangi açıdan baktığınızla alakalıdır. Bana göre en iyi restoranlar salgın döneminde bile ayakta kalabilmiş olanlardır.+

16-En iyi, 40-50 yıldır kuşaktan kuşağa aynı kaliteyi mümkün olduğunca doğal olarak sürdürebilenlerdir. En iyiler tüm bunları ve daha fazlasını yaparken birilerine reklam vermeye bile ihtiyaç duymayanlardır."

-Tolgahan Gülyiyen

(17-18-19'uncu paylaşımlarda bağlantılar yer almaktadır.)

 

TÜRK MUTFAĞI HAREKETİ


tmdh_logA.png

 

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo