LAHMACUN KİMİN? - Türk Mutfağı Hareketi

LAHMACUN KİMİN?

LAHMACUN KİMİN?

LAHMACUN KİMİN? LAHMACUN KELİMESİNİN ETİMOLOJİSİ NEDİR?

Türkiye'de yörelere göre de farklılık gösterebilen lahmacun dünyanın diğer coğrafyalarında bulunan ülkelerin mutfak kültürlerinde de farklılık gösterebilmektedir.

Konuyu farklı açılardan değerlendirerek lahmacun konusuna ve kelimenin etimolojisine değinmiş olan Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen, twitter üzerinden bir paylaşım yaptı.

Konuyla ilgili bazı sorular da sormuş olan Tolgahan Gülyiyen paylaşımında aşağıdaki ifadelere yer verdi.

 

"...Bizler bu konuda kim bilimsel tarih açısından haklıysa hakkı teslim edilsin diyebiliriz. Ama bunları sahiplenen Ermeniler ve Yunanlılar aynı şeyi diyebilir mi?"

"Yunanistan’da, Ermenistan’da veya dünyadaki tüm diğer ülkelerde baklava ustası olabilmek için o zorlu süreçlerden geçerek yetişmiş olan kaç baklava ustası vardır?"

"Bu konularda Ermenilere ve Yunanlılara söz anlatmak zordur. Özellikle sahiplendikleri bazı tatlılarda da olduğu gibi; etimolojisi Arapça olanları bile sahiplenirler. Tıpkı Etimolojisi Türkçe olan yoğurtta olduğu gibi..Ama Fransızlar Hatay’da kalsaydı künefeye Fransız derlerdi.
Hatta o zaman lahmacun dahil yöremizdeki birçok yöresel lezzetimizi bile Fransızlara bırakabilirlerdi.Fransızlara karşı o yemekleri dünya nezdinde kendilerine ait göstermek için lobi çalışmaları yapsalar bile etkisiz kalırlardı.Çünkü Fransız lobisiyle mücadele etmeleri gerekirdi.
İşgal yıllarında Akdeniz bölgemizdeki yöresel yemeklerimiz için de bunların geçerli olduğu gibi; Ege bölmemizi işgal etmiş olanlar için de aynı konular geçerliydi. Bu yüzden #Türkmutfağı için: Güçlü Türkiye, Güçlü Türk Mutfağı Demektir.
Kendi sınırlarımız (yörelerimiz) içerisinde yer alan yemeklerimizi sahiplenen ve bunların dünyada kendilerine ait olarak tanınmasını isteyenler karşısında en güçlü kozumuz jeopolitik konumumuzdur. Bu konumu koruyacak olan tüm etkenlerde bu kozumuzu sürdürmemizi sağlar.
Güçlü Türkiye, Güçlü Türk Mutfağı Demektir.
Etimolojisi Arapça olan lahmacun kimin konusuna geri gelecek olursak: Bizler bu konuda kim bilimsel tarih açısından haklıysa hakkı teslim edilsin diyebiliriz. Ama bunları sahiplenen Ermeniler ve Yunanlılar aynı şeyi diyebilir mi?{لَحْم (laḥm, “Et”) + عَجِين (ʿajīn, “Hamur”).}
Tıpkı baklavada olduğu gibi: Bugün lahmacun Türkiye sınırları dışında da farklı şekilde, farklı malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Baklava şerbetine veya içine tarçın ve karanfil atanlar olduğu gibi lahmacuna yenibahar ekleyenler vardır.Kebap etine de tarçın koyanlar vardır.
Türk mutfağında olan baklavanın kalitesini dünyanın başka hiçbir yerinde bulamazsınız. Türk mutfağında olan baklavanın içine veya şerbetine tarçın ya da karanfil koyulmaz. Türk mutfağında olan lahmacun’a orta doğu ve Afrika ülkelerinin mutfaklarında olduğu gibi tarçın koyulmaz.
Yine Türk mutfağında olan lahmacuna, kebaplara, etli yemeklere Yunanistan’da, Afrika sahillerinde ve orta doğu ülkelerinde olduğu gibi yoğun tarçın eklenmez. Türkiye sınırları içerisinde yörelerimize özgü yapılan içle üretilen lahmacun kendine özgü şekliyle Türk mutfağına aittir.
Konya etli ekmeği de yöreye göre çok farklıdır. Antep yöresinde yapılan lahmacun içi de Adana yöresinde yapılan lahmacundan farklıdır. Ama oralarda da lahmacuna Afrika kıyılarında ve orta doğu ülkelerinin mutfağında olduğu gibi asla tarçın ya da yenibahar eklenmez.
Dünyada Türk mutfağı dışında hiçbir mutfak kültüründe sadece baklava için özel yetişen usta yoktur. Bir baklava ustasının tam anlamıyla dizim, kesim, yağlama ve pişime kadar şerbetlemeye uzanan süreçte usta olarak yetişmesi çok çok uzun yıllar alır.
Yunanistan’da, Ermenistan’da veya dünyadaki tüm diğer ülkelerde baklava ustası olabilmek için o zorlu süreçlerden geçerek yetişmiş olan kaç baklava ustası vardır? Baklava kimin demeden veya bizdekinin tadını o ülkelerde olanlarla kıyaslamadan önce bu sorunun cevabı bulunmalıdır.
Herkesin kendi ideolojisine göre şekilenebilen siyasi tarihi bir kenara koyalım: Tarafsız şekilde sadece bilimsel açıdan bir tarih ve arşiv incelemesi yapalım. Bu şekilde Türk-Arap-Yunan-Ermeni ve daha nice mutfak kültürlerinin etkileşimlerini ele alalım desek: Yunanlılar ve Ermeniler bunları politik çekişmeye çekmeden konuşabilir mi? Ben günümüze kadar bu konuları tarafsız ve olgun şekilde kaynaklar üzerinden konuşabileceğim Yunan şefine ya da aşçısına da henüz rastlamadım. Konuşmuş olduklarım ise sadece konuyu mecrasından saptırmıştı.
Sığ düşünenler, Türklerin Türkiye topraklarına çok sonraları geldiklerini ve topraklarını ellerinden almış olduğumuzu söylerler. Bu yüzden her şeyimizi kendilerine devşirmeyi hak görürler. Ama o tarihlerde sizler o toprakları kimlerden almıştınız diye sorsanız cevap veremezler.
Her toplumun birbiriyle sosyolojik ve kültürel etkileşimine neden olan savaşlar ve mücadeleler oldu. Toplumların birbirinden toprak alığı ve bir şekilde rakip gördüğü toplumlara güç kullanarak üstünlük sağlayıp hüküm sürebildiği o dönemler farklıydı.Günümüz dünyası çok farklıdır.
O çağlarda Bizans-Roma veya Yunanlılar başka ülkeleri topraklarına katmadılar mı? Yunanlılar sınırlarını diğer ülkelerin topraklarıyla genişletirken, o çağlarda ülkelerini kaybetmiş olan toplumlar BM’ye mi başvurdu? BM kayıt altına alarak Bizans’ı ve Yunanlıları kınadı mı? 
Bu Yunanlılar veya Romalılar o çağlarda sınırlarını Anadolu coğrafyasına ve ötesine kadar genişletirken iyiydi. Ve böyle yaparak oralara sonradan gelmediler ama Türkler sınırlarını aynı onlar gibi genişletmiş olunca mı uzak Asyalı oluyor? Aslında hepimiz Afrikalı değil miyiz?
Günümüze dönecek olursak: İçerisinde olduğumuz çağda dünya ülkelerinin birbirlerini tanıyarak karşılıklı kabul ettiği sınırlar içerisinde kalan tüm ürünlerimiz-yemeklerimiz kendisine özgü olarak hazırlanan şekli ve lezzetiyle Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.
Sınırlarımız içerisinde bulunan ve kendi damak lezzetimizi esas alarak kendi yöresel kültürümüze özgü şekilde hazırlanan ürünlerimiz de uluslararası alanda bölünmez bir bütün olarak Türkiye’yi, Türk Milletini ve Türk Mutfağını temsil eder."
-Tolgahan Gülyiyen
Kaynak: https://twitter.com/TolgahanGulyiyn/status/1596987912913944576?s=20&t=b_MMMqQ0baO8ottQ0w40iw

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

KONULAR İLE İLGİLİ OLABİLECEK OLAN ARŞİV BAĞLANTILARI

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo