KİTAPLARIN SÖZDE OSCARLARI, SÖZDE NOBEL ÖDÜLLERİ NE KADAR MEŞRU? - Türk Mutfağı Hareketi

KİTAPLARIN SÖZDE OSCARLARI, SÖZDE NOBEL ÖDÜLLERİ NE KADAR MEŞRU?

KİTAPLARIN SÖZDE OSCARLARI, SÖZDE NOBEL ÖDÜLLERİ NE KADAR MEŞRU?

KİTAPLARIN SÖZDE OSCARLARINA VEYA SÖZDE NOBELLERİNE BİLİMSEL NEDENLERLE ŞERH DÜŞÜLMÜŞTÜR

BİLİMSEL NEDENLERE DAYANARAK ÖDÜLLERLE İLGİLİ  KINAMA AÇIKLAMASI YAYINLANMIŞTIR

 

Gorumand Cookbooks Ödüllerine bilimsel verilere dayanarak şerh düşülmüş ve ilgili yetkililere bilimsel nedenlere dayanarak kınama yazısı gönderilmiştir. 

TMDH ile birlikte WTCA, söz konusu ödüllerin meşruiyetini, geçerliliğini ve doğruluğunu bilimsel verilere dayanarak sorgulamaktadır.

İngilizce olarak “Bilimsel Açıklama Talebi” başlığı ile tarafımızdan Dünya Türk Mutfağı Akademisi adına gönderilmiş olan söz konusu metin içerisinde 11 adet soru da yer almıştır. Söz konusu metin ve sorular, Gorumand Cookbooks Ödüllerinin meşruiyetini temelden sorgulamakta ve ilgili sorulara gerekli bilimsel açıklamayı yapamadıkları müddetçe bu ödüllerin geçerliliğinin olmadığını bilimsel olarak kaynaklara dayalı bilgilerle savunmaktadır.

Dünya Türk Mutfağı Akademisi’nin bilimsel verilere dayanan İngilizce raporları ve çalışmaları, Türkiye’nin ve dünyanın medya organlarında yemek kitaplarının sözde oscarı veya sözde nobeli olarak nitelendirilen Gorumand Cookbooks Awards yetkililerine doğrudan iletilmiştir. (resmî yazışmalar için kullanılması gereken e-posta adreslerinin çalışmadığı anlaşılmıştır.)

Ömür Akkor’un “Erken Dönem İslam Mutfağı” ve Musa Dağdeviren’in “The Turkish Cookbook” kitabına verilen ödüllerin varsa bilimsel meşruiyetlerini akla ve mantığa uygun olarak bilimsel kaynakları ile birlikte cevaplamaları ve kamuoyuna açıklamaları Gorumand Cookbooks Awards yetkililerinden talep edilmiştir. 

Dünya Türk Mutfağı Akademisi’nin oluşturduğu evrensel düzeydeki çalışmalar değerlendirildiğinde söz konusu ödüllerin meşruiyetlerinin bilimsel olarak geçerliliğinin en kısa sürede kanıtlanması, söz konusu ödülleri ilgili kitaplara ve yazarlarına vermiş olan Gorumand Cokkbooks Awards yetkililerinden istenmiştir.

Gerekli açıklamayı bilimsel verilere dayanarak kamuoyuna yapmadıkları müddetçe ve sormuş olduğumuz sorulara gerekli cevapları veremedikleri müddetçe söz konusu ödüllerin meşruiyetinin ve bilimsel dayanağının asla söz konusu olamayacağı da ilgili taraflara açık olarak iletilmiştir. (resmî yazışmalar için kullanılması gereken e-posta adreslerinin çalışmadığı anlaşılmıştır.)

Gorumand Cookbooks Awards yetkililerine İngilizce olarak sorulmuş olan sorular şunlardır:

  1. Hangi bilimsel verilere ve yetkilere dayanarak İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V.)’in sofrasını ve İslam Mutfağını bilimsel doğruluktan çok uzak olarak yanlış şekilde kitabında yazmış olan Ömur Akkor’un çalışmasına birincilik ödülü vererek ilgili kitabı “Best in the World” olarak niteleyebildiniz?
  2. Neye ve hangi değerlendirmelere göre vermiş olduğunuz ödülleri vermektesiniz?
  3. Ödül vermiş olduğunuz kitapların içeriklerindeki bilgilerin doğruluğu ile ilgili olarak hangi bilimsel çalışmaları yaptınız ve varsa bu çalışmalarda yer alan dayanaklarınız nelerdir?
  4. Ödül verdiğiniz kitapları ve içerisinde yer almakta olan bilgilerin ve kaynakların doğruluğunu teyit edebilmek için ne gibi bir prosedür uygulamaktasınız?
  5. Size ilettiğimiz örneklerde yer alan raporlarımız gibi ödül vermiş olduğunuz kitapların bilimsel dayanağı ve bu kitaplarda yer alan bilgilerin araştırmaya dayalı olarak karşılaştırmalı bilimsel çalışmaları var mı? Var ise bunları bizlerle ve kamuoyu ile paylaşabilir misiniz?
  6. Vermekte olduğunuz ödüllerinizin meşru zemini, bilimsel açıklamaları nedir?
  7. Ödüllerinizi adil ve bilimsel olarak nitelendirip değerlendirebilmemiz için bizlere ve kamuoyuna sunabileceğiniz geçerli nedenleriniz var mı? Varsa bu nedenler nelerdir?
  8. Kitap içerisinde yer alan bilgilerin doğruluğunu kontrol ederek mi yoksa kontrol etmeden mi ödül vermektesiniz?
  9. Eğer kitapların içeriklerinde yer alan bilgilerin doğruluğunu teyit ediyorsanız, tespit etmiş olduğumuz bilimsel çelişkilerin nedenleri sizce neler olabilir?
  10. Bilimsel dayanağınız veya çalışmalarınız olmadan veya benzer konularda daha iyi olabilecek kitapları araştırmadan neden ödül vermekte olduğunuz kitaplar ile ilgili “Best in the World” diyerek ödül vermektesiniz?
  11. Ödüllerinizin geçerliliğini kanıtlayan kaynaklar ve ödül vermiş olduğunuz kitaplarda yer alan bilgiler ile ilgili bilimsel dayanaklarınız varsa bunları bizlerle ve kamuoyu ile paylaşabilir misiniz?

Gorumand Cookbooks Awards yetkililerine iletilen metnin Türkçesi için: Lütfen Buraya Tıklayınız

Gorumand Cookbooks Awards yetkililerine iletilen metnin İngilizcesi için: Lütfen Buraya Tıklayınız

İlgili metnin ve çalışmaların iletilmiş olduğu kişiler;

  1. Edouard Cointreau - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  2. Edouard Cointreau (Aynı isim farklı kişi) - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  3. Pilar Gutiérrez - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  4. Julien Simon - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  5. Ana Medina - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  6. Thierry S. Bertman - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  7. Alexis Koutcheriw - Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

1-e-postaları_çalışmıyor-IMG-3244.jpg

2-e-postaları_çalışmıyor-IMG-3244.jpg

TMDH, yukarıdaki kişilere farklı adreslerden e-posta göndermeyi denemiştir. Ancak söz konusu kişilerin Gorumand İnternational websitelerinde yer almakta olan resmî yazışmalar için kullanılması gereken e-posta adreslerinin çalışmadığı anlaşılmıştır. TMDH, söz konusu kişilere ait e-posta adreslerinin çalışmadığı veya geçerli olmadığından ötürü hata bildirimi almıştır.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

REQUEST FOR SCIENTIFIC EXPLANATION FROM THE TEAM OF GOURMAND İNTERNATİONAL

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo