HAZIR ALMA KENDİN YAP KİTABI, DÜNYA TÜRK MUTFAĞI MİRAS LİSETSİNE ALINDI - Türk Mutfağı Hareketi

HAZIR ALMA KENDİN YAP KİTABI, DÜNYA TÜRK MUTFAĞI MİRAS LİSETSİNE ALINDI

HAZIR ALMA KENDİN YAP KİTABI, DÜNYA TÜRK MUTFAĞI MİRAS LİSETSİNE ALINDI

Dünya Türk Mutfağı Akademisi, 7 Mayıs 2022 tarihinde 6 sayfa Türkçe, 7 sayfa İngilizce olarak yayımladığı raporunda Sayın Hülya Erol tarafından yazılan Hazır Alma Kendin Yap kitabını kültürel sanat eseri olarak nitelendirerek onayladığını bildirmiştir.

Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yayımlamış olduğu raporunda yer verdiği gerekçelerden ötürü Hazır Alma Kendin Yap kitabını Dünya Türk Mutfağı Miras listesine eklediğini ise ayrı bir kamuoyu duyurusuyla İngilizce olarak dünyaya ilan etmiştir.

Dünya Türk Mutfağı Miras Listesi ile ilgili WTCA tarafından İngilizce olarak oluşturulup yayımlanan belgede şu ifadelere yer verilmiştir: “The World Turkish Cuisine Academy has inscribed Don’t Buy, Do İt Yourself Book (Author: Hulya Erol) on the World Turkish Cuisine Heritage List. İnscription of this List confirms the unique and universal value of a cultural artwork which requires protection for the benefit of Turkish Cuisine and its Chefs." (Date of İnscription: May 07, 2022)

Raporun tamamına erişmek için: Türkçe için Lütfen Buraya Tıklayınız & İngilizce için Lütfen Buraya Tıklayınız 

WTCA, kitap üzerindeki özet raporunda şu ifadelere yer vermiştir.

RAPOR ÖZETİ

SAYIN HÜLYA EROL TARAFINDAN YAZILAN HAZIR ALMA KENDİN YAP KİTABI HAKKINDA

Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN): 978-605-5181-70-3 - Yazar: Hülya Erol – Yayınevi: Hayykitap

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi tarafından hazırlanmış olan bu rapor özetinin tamamı İngilizce olarak 7, Türkçe olarak 6 sayfadır ve aşağıda yer verilmiş olan 4 bölümden oluşmaktadır.

  1. GİRİŞ
  2. ANALİZLER VE DEĞERLENDİRMELER
  3. ÖNERİLER
  4. SONUÇ

ÖZET

Dünya Türk Mutfağı Akademisi Hazır Alma Kendin Yap kitabını kültürel sanat eseri olarak nitelendirmiştir. Yapılan incelemeler sonrasında WTCA, kitapta geleneksel olarak doğal şekilde hazırlanabilecek tariflerinin yanı sıra önemli kültürel bilgilere yer verilmiş olduğunu belirlemiştir. Kitap içerisinde toplum sağlığı ile birlikte dünya insanlarının yararına olacak önemli mesajlar, tecrübeye, araştırmaya ve kaynaklara dayalı olarak yazar tarafından paylaşılmıştır.

SONUÇ

Hazır Alma Kendin Yap kitabı bu raporda yer verilen hususlar nedeniyle Türk mutfağının yer yüzünde korunması gereken eserleri ve kültürel mirasları listesine, Dünya Türk Mutfağı Mirası Listesine dahil edilmiştir. WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, kitabı gelecekte gerek gördüğü hallerde 0016 dosya ve 1071-1453-26-30-2022-D16 numaralı raporunda yer verilmiş olduğu tüm gerekçelerden ötürü farklı platformlarda tanıtarak eserin korunup yaşatılmasını ve öğrencilere eğitim kitabı olarak önerilmesini teşvik edecektir. WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yakın ve uzak gelecekte eserin İngilizceye veya farklı dillere de çevrilmesini önererek yeryüzünde farklı milletlere ve kültürlere tanıtımını teşvik edecektir. WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, Hazır Alma Kendin Yap kitabı içerisinde Sayın Hülya Erol tarafından verilmiş olan tüm reçetelerin isimlerini Türk mutfak kültürüne ait olarak tescil etmiştir. WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, Hazır Alma Kendin Yap kitabı içerisinde Sayın Hülya Erol tarafından verilmiş olan tüm bilgileri arşivleyerek kayıt altına almıştır. WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, doğal ve geleneksel yöntemlerle sağlıklı gıda üretimi konusunda toplumun bilinçlenmesini teşvik edecektir.

DİPNOT: Kitapta yer alan ancak ulusal mutfak kültürümüze ait olmayan ürünler veya reçeteler tescil edilen listenin dışında tutulmuştur. (Örnek: 129. Sayfada KİMÇİ’nin Kore Mutfağına ait olduğu ancak reçetenin Türk mutfağı için yorumlandığı yazar tarafından belirtilmiştir.)

WTCA, yayımladığı tam raporunun öneriler ve sonuç bölümlerinde şu ifadelere yer vermiştir.

 

III. ÖNERİLER

Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yukarıda yer verdiği değerlendirmelerine, tespitlerine ve analizlerine dayanarak dünyadaki tüm çevrelere veya kurumlara şu önerileri yapmaktadır.

  1. Hazır Alma Kendin Yap kitabı, adından da anlaşıldığı üzere gıdaların doğal yöntemlerle sağlıklı şekilde temin edilmesi için tüm insanlığa önemli katkılar sunmaktadır. Bu yüzden dünya insanlığı kitapta yer verilen tüm hususları dikkate alarak doğal gıdalara yönelebilmelerinin önemini daha sağlıklı bir yaşam için ve toplum sağlığı için kavrayarak anlamalıdır.
  1. Kitapta Türk mutfağının önemli reçeteleri yer almaktadır. Bu reçeteler ulusal mutfak kültürümüze ait olarak korunmalı ve korunması teşvik edilmelidir. Bu anlamda kitabın aşçılık meslek okullarında okuyan öğrencilere ve okullarda aşçılık mesleğini öğretenlere tavsiye edilerek eğitim kitabı olarak kullanılmasını tüm çevrelere önermekteyiz. Yine kitapta tarım ve gıda üretimi konusunda önemli konulara değinilmektedir. Ayrıca ziraat mühendisliği fakültelerinde ve gıda mühendisliği bölümlerinde eğitim görenler için de ilgili kitabın tarımsal politikalar konusunda verilen derslerin gelişimi amacıyla tavsiye edilmesini önermekteyiz.
  1. Kitap, dünya insanlarına önemli faydalar sağlayacak bilgiler içermekte olduğu için farklı dillere tercüme edilmesi teşvik edilmelidir.
  1. Toplum sağlığını ilgilendiren konularda çalışmalar yapan ve dünyada gıda üzerine toplum sağlığını ilgilendiren hususlarda politikalar geliştiren insanlara, tüm kurumlara kitapta yer verilen hususları dikkate almayı önermekteyiz.

 

 IV. SONUÇ

978-605-5181-70-3 uluslararası standart kitap numaralı, Sayın Hülya Erol tarafından yazılmış olan Hazır Alma Kendin Yap isimli kitap yukarıda yer verilen analizler, değerlendirmeler ışığında elde edilmiş olan sonuçlar nedeniyle Türk mutfağının yer yüzünde korunması gereken eserleri ve kültürel mirasları listesine, Dünya Türk Mutfağı Mirası Listesine dahil edilmiştir.

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, Hazır Alma Kendin Yap kitabı içerisinde Sayın Hülya Erol tarafından verilmiş olan ilgili tüm ürünlerin veya reçetelerin isimlerini Türk mutfak kültürüne ait olarak tescil etmiştir.

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, Hazır Alma Kendin Yap kitabı içerisinde Sayın Hülya Erol tarafından verilmiş olan tüm bilgileri arşivleyerek kayıt altına almıştır.

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, Hazır Alma Kendin Yap kitabını yukarıda yer verilmiş olduğu bazı önerilerden yola çıkarak gelecekte farklı platformlarda eseri tanıtmak suretiyle bu eserin korunup yaşatılmasını tüm insanlara teşvik edecektir. WTCA, ayrıca aşçılara, mutfak sanatları ya da turizm eğitimi alan aşçı-şef adayı olan öğrencilere, ziraat mühendisliği ve gıda mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilere eğitim kitabı olarak eserin tanıtılıp okutulmasını tüm dünyada teşvik edecektir.

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, yakın ve uzak gelecekte eserin İngilizceye veya farklı dillere de çevrilmesini önererek yeryüzünde farklı milletlere ve kültürlere eserin tanıtımını teşvik edecektir.

WTCA-Dünya Türk Mutfağı Akademisi, doğal ve geleneksel yöntemlerle sağlıklı gıda üretimi konusunda toplumun bilinçlenmesini teşvik edecektir.

 

DÜNYA TÜRK MUTFAĞI AKADEMİSİ

makaleler.jpg

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

KONUYLA İLGİLİ OLABİLECEK OLAN ARŞİV BAĞLANTILARI

TÜRK AŞÇILARI YEMEK KONUSUNDA OLDUĞU KADAR KİTAPLAR KONUSUNDA DA GURME OLMALIDIR

R-1

R-2

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo