“TÜRKİYE’NİN MUTFAĞINA TÜRK MUTFAĞI DENİR” DEDİ - Türk Mutfağı Hareketi

“TÜRKİYE’NİN MUTFAĞINA TÜRK MUTFAĞI DENİR” DEDİ

“TÜRKİYE’NİN MUTFAĞINA TÜRK MUTFAĞI DENİR. TÜRKİYE’NİN MUTFAĞI TÜRKLERİNDİR.”

-Tolgahan Gülyiyen

Türk Mutfağı ile Osmanlı (Saray) Mutfağını ya da Osmanlı (Saray) Mutfağı ile Türk Mutfağını kıyaslamaya çalışmak neye benzer? Sorusuna veya bu soruyla alakalı olabilecek benzeri tüm konulara duayen tarihçilerimizin bilimsel tarihi verilere dayanarak ne dediğini tetkik etmiş şekilde WTCA ile birlikte Türk Mutfağına ışık tutmaya çalışmaktayız.

Bu bağlamda değerli tarihçimiz Prof. Dr. Sayın İlber Ortaylı’nın dolaylı olarak mutfak kültürümüzü ilgilendirebilecek bazı sözlerini Türk mutfak sanatları açısından analiz etmiş şekilde ve elbette ulusal mutfak kültürümüz için Mustafa Kemal Atatürk’ün çalışmalarından-sözlerinden de yola çıkarak Kurucu Başkanımız Sayın Tolgahan Gülyiyen çok önemli değerlendirmelerde bulunmuştur.

TÜRKİYE’NİN MUTFAĞI TÜRKLERİNDİR

Değerlendirmelerini bugün 23 Nisan mesajında paylaşan Sayın Gülyiyen, açık ve net olarak şunları ifade etmiştir: “Efendiler, Türkiye’nin Mutfağına Türk Mutfağı denir. Türkiye Cumhuriyeti’nin mutfağını kuran Türkiye halkının mutfağına da Türk Mutfağı denir. Türkiye’nin Mutfağı, Türklerindir. Türk milletine ait olan Türkiye’nin Türk Mutfağı, bütün farklılıklarıyla tüm dünyada emsalsiz bir mutfak kültürü olarak bizim en büyük zenginliğimizdir.”-Tolgahan Gülyiyen

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Osmanlı ile Türkiye’yi veya Osmanlıcılık ile Türklüğü mukayese etmeye çalışmak neye benzer konusundaki sözlerinin ve düşüncelerinin ayrıca yukarıda sormuş olduğumuz: “Türk Mutfağı ile Osmanlı (Saray) Mutfağını ya da Osmanlı (Saray) Mutfağı ile Türk Mutfağını kıyaslamaya çalışmak neye benzer?” Sorusuna da ışık tutmakta olduğunu belirtmek istiyoruz.

Bu bağlamda Sayın İlber Ortaylı’nın o sözlerini ve düşüncelerini okurken ilgili kelimelere bir parantez açarak aşağıdaki metinde yer verdiğimiz gibi bir okuma yapmakta da fayda vardır. Özellikle ilgili konularda Türk Mutfağına düşmanca tavırlar sergileyerek ulusal mutfak kültürünüzü yok saymak isteyenlere fırsat vermek istemeyenler burada yer verdiğimiz hususlarda kendileriyle birlikte Türk mutfağına çok önemli kazanımlar sağlayacaklardır.

Sayın İlber Ortaylı’nın Osmanlıcılıkla Türklüğün mukayese edilmesi konusundaki ifadelleri;

“Maalesef tarihte sapmalar var. Benim şapkam uçuyor her seferinde… Efendim diyor, Osmanlı (Osmanlı Mutfağı), Türk (Türk Mutfağı) değildir diyor. Osmanlıyla (Osmanlı Mutfağıyla) ikisi mukayese edilmez ki…Afedersiniz salatalık-hıyarla, üzüm meyvenin hangisi daha iyi meyvedir diye mukayese edilir mi? Böyle bir saçmalık olabilir mi dünyada?

Osmanlıcılıkla Türklük mukayese edilecek iki obje değildir. Çünkü Türklük (Türk Mutfağı) bir adamdır. Dil Türkçedir. Ona sormamışlar zaten doğarken Maltız mı olursun, Fransız mı olursun, İngiliz veya Türk mü diye… Doğmuş Türkçe konuşuyor. Osmanlılık (Osmanlı Mutfağı) diye bir şey yok. Osmanlılık bir tebaa.(Tebaa: Birisinin veya bir devletin emri altında olanlar.)

Bugün Osmanlısındır, yarın İtalyan sefaretinden İtalyan tabiyeti alır sıyrılıverirsin aradan… Zaten vaka da buydu. Yani bu kadar açıktır. Onun için bu gibi kavramlarla bu iş tartışılmaz. “

-Prof. Dr. İlber Ortaylı

DİPNOT: Parantez içerisinde yer verilen kelimeler belirttiğimiz hususlarda düşünebilecek olan herkesin ilgili konuları çok daha rahat ve kolay anlayabilmelerine olanak sağlayabilmek amacıyla metine eklenmiştir.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

TÜRKİYE'NİN MUTFAĞINA TÜRK MUTFAĞI DENİR-TÜRKİYE'NİN MUTFAĞI TÜRKLERİNDİR.

Bu kategoriden diğerleri: « 23 NİSAN KUTLU OLSUN 1 MAYIS »
logologo3wtca1logo tolgahanzg logo