MİCHELİN YILDIZLI RESTORANDA ELLE ÇİKOLATA YENMESİ TARTIŞMA OLUŞTURDU - Türk Mutfağı Hareketi

MİCHELİN YILDIZLI RESTORANDA ELLE ÇİKOLATA YENMESİ TARTIŞMA OLUŞTURDU

MİCHELİN YILDIZLI RESTORANDA ELLE ÇİKOLATA YENMESİ TARTIŞMA OLUŞTURDU

GERÇEK FİNE DİNİNG DEĞİL AMA MİCHELİN YILDIZLI

Şakşuka şarkısıyla tanınan Tarık Mengüç’e benzetilen kişinin yurt dışında bir restoranda elleriyle çikolata yemesi gündem oldu.

Fine dining konusunda uzman olduğu söylenen ve mutfaklarında bulyon kullanmayanları eleştirirken bulyon reklamlarında oynamış olan Sayın Vedat Milor’de konuya twitter üzerinden bir paylaşım yaparak tepki verdi.

Yaptığı paylaşımda “Yemek terörü vidolarında maalesef ecnebiler bizim seviyemize ulaşmak üzereler! Gerçek fine dining bu değil!” diyen Sayın Milor tartışmalarla birlikte tepkilere ve mizahi eleştirilere neden olan Tarık Mengüç’e benzeyen kişinin eylemini ve ecnebi restorancıların durumunu yemek terörü videoları seviyesine ulaşmak üzereler olarak değerlendirdi.

Yurt dışında olduğu söylenen restoranın nerede ve hangi restoran olduğu konusunda yaptığımız araştırmalar sonucunda edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Tarık Mengüç’e benzetilen kişinin çikolatayı elleriyle yediği restoranın çok büyük bir ihtimalle Washington D.C. bölgesinde 1 michelin yıldızı olan El Cielo adında bir restoran olduğu sonucuna araştırmalarımız sonucu ulaştık.

El Cielo Washington restoranının sosyal medya hesabında 1 michelin yıldızı olduğu bilgisi yer alırken; Kolombiya restoranı olan El Cielo’nun 100’den fazla yaptığı sosyal medya paylaşımlarından fine dining hizmeti veren restoranlar sınıfında yer aldığı anlaşılmaktadır. 1 michelin yıldızlı olduğu belirtilen El Cielo restoranının yaptığı sosyal medya paylaşımlarından misafirlerine elle çikolata yedirdiği de anlaşılmaktadır.

Michelin yıldızlı bir restoranda elle çikolata yeniyor olması michelin yıldızlarını ve standartlarını tekrar tartışılır bir konuma taşıyabilir.

1 michelin yıldızlı El Cielo’da yapılan fine dining sunumlarının yanında; fine dining sunum olarak asla nitelendirilemeyecek olan elle çikolata yeme ritüelinin yapılıyor olmasına michelin yetkilileri onay vermişe benziyor. Buradan yola çıkanlar elle çikolata yemenin veya elle yemek yemenin artık fine dining bir anlayış olarak kabul gördüğü yorumu da yapılabilir. Bu durum ayrıca ön yargılı şekilde belirli kesimler tarafından yıllarca aşağılanan hatta alay konusu yapılan bazı milletlerin veya kültürlerin elle yemek yeme ritüelleri konusunda farklı tartışmalara neden olabilir.

Yine bu durum özellikle michelin yıldızları konusunda kendilerini ayrıcalıklı ve seçkin zannedenler tarafından hayal kırklığı oluşturabilir.

Michelin yıldız alabilmek, michelin yıldızlı kişilerle çalışabilmek için kendi kültürel değerlerine bilerek, isteyerek saldırabilenler olduğunu bilmekteyiz. Bu durum belirli kesimler gibi olabilmeye özendirilmiş şekilde başka kültürlerin yemek yeme ritüellerini aşağılayanları büyük bir çelişkide bırakabilir.

Michelin yıldızlı restoranların mutfaklarında henüz hazır ürünler ve bulyon kullanılmadığını da biliyoruz. En azından michelin yetkililerinin bu konularda henüz onay vermediğini düşünmekteyiz. Bulyon ve hazır yemek reklamlarında oynamış olan Sayın Vedat Milor’ün michelin yıldızı olan restoranların mutfaklarında bulyon ve hazır ürünler kullanılmamış şekilde pişirilip hazırlanmış yemeklerden ziyade; elle çikolata yenmesini eleştiriyor olmasının çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyiz. Bu açıdan değerlendirildiğinde Sayın Milor, michelin restoranlarındaki şeflerden veya ürünlerden ziyade elle çikolata yenmesini haklı olarak eleştirmiş olabilir sonucuna varabiliriz.

Ancak yine de yukarıda yer verdiğimiz tüm konular bir bütün olarak değerlendirildiğinde büyük bir çelişki ve tutarsızlıklar silsilesi ile karşılaşıyoruz.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo