MAÇ ÖNCESİ ÇİRKİN VE SAYGISIZ AÇIKLAMA-DARDANEL YİNE TEPKİ TOPLADI - Türk Mutfağı Hareketi

MAÇ ÖNCESİ ÇİRKİN VE SAYGISIZ AÇIKLAMA-DARDANEL YİNE TEPKİ TOPLADI

MİLLİ MAÇ ÖNCESİ ÇİRKİN VE SAYGISIZ AÇIKLAMA

DARDANEL BİR KEZ DAHA TEPKİLERE NEDEN OLDU

Küresel salgın nedeniyle geçtiğimiz yıl sektörümüzün ve işletmecilerin zor durumda bulunduğu bir dönemde kendi markalarını-ürünlerini ön plana çıkartmak adına son derece düzeysiz bir reklam filmi yayınlayarak Türk mutfağına da hakaret etmiş olan Dardanel firması yine şaşırtmadı.

Dün akşam oynanan Türkiye-İtalya arasındaki milli maç öncesi Dardanel firması sosyal medya hesabından son derece düzeysiz, seviyesiz ve her açıdan terbiye sınırlarını aşan bir paylaşımda bulundu. Firma sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ton balıklı bir makarna görselinin üzerine “Bu akşam makarnaya koyuyoruz.” Notu düştü. Tepki toplayan paylaşım bir süre sonra firma tarafından kaldırıldı. Bu firmanın ilk tepki çeken paylaşımı değil.

Firma daha önceden de kendi ürünlerini överken esnafımıza, işletmelerimize, aşçılarımıza ve Türk mutfağına hakaret eden utanç filmi ile tepkimizi çekmişti. Yurt içinde ve yurt dışında milyonlarca kişiye reklam olarak izlettikleri o utanç filmi ile de söz konusu firma halen hafızalarımızdaki yerini koruyor. Yayımladıkları reklam filmleri ile büyük tepki çektikten bir süre sonra geçte olsa hakaret içerikli sahneleri keserek filmden kaldıran ve filmi o şekilde tekrar yayımlamış olan ilgili firma son derece utanç verici eylemleriyle hafızalara kazınmaya devam edecek gibi görünüyor.

EWQLKJSCLDAS23123.jpg

Sözcülüğümüz konuyla ilgili olarak yaptığı kamuoyu duyurusunda aşağıdaki ifadelere yer vermiştir.

KINAMA AÇIKLAMASI

Son olarak İtalya ile oynanmış olan dünkü milli maç öncesinde her açıdan ahlaki sınırları zorlayan bir paylaşımda bulunan Dardanel firmasını bir kez daha kınıyoruz. Binlerce yıldır savunduğumuz değerlerimizde nimet olarak görülen yemeğe ayrı bir saygı atfedilmiştir. Söz konusu paylaşım her açıdan insana karşı yapılmış olan büyük bir saygısızlık olduğu kadar yemeğe karşı da yapılmış büyük bir saygısızlıktır.

Yaptıkları paylaşımla savunduğumuz kültürel ve ahlaki bazı değerlerimizden uzak olduğu belli olan söz konusu firma nezdinde ilgili rezaletten sorumlu olanlara bir çağrıda bulunuyoruz: Gelecekte yapacakları olası paylaşımlarla ilgili olarak bazı kriterleri önemseyerek göz önünde bulundurmaları ve bu anlamda kendilerine de bir çeki düzen vermeleri gerektiğine inanıyoruz. Yetkili ve sorumluları bu konularda duyarlı olmaya ve toplumun hassasiyetlerini gözetmeye davet ediyoruz. Yine aynı firma yetkililerini bu konularda kabahati bulunanlarla ilgili gerekli adımları atarak söz konusu rezaletlerini sonlandırmak için önlemler almaya da davet ediyoruz.

Futbol ve spor gibi faaliyetlerde dürüst oyun, dürüst davranış diye tercüme edebileceğimiz fair play’in sadece sporcular için olmadığını tüm çevrelere de bu vesile ile hatırlatmak isteriz. Spor faaliyetleri veya müsabakaları milletler arasında yapıldığında savaş ya da kavga vesilesi asla olamaz, olmamalıdır.

Spor, özellikle milletler arasında olduğunda barışa, dostluğa ve en önemlisi centilmenliğe vesile olmalıdır. Bu anlamda tüm çevreleri insani değerleri de göz önüne alarak toplumları kine ve nefrete yöneltmek yerine barışa, dostluğa ve centilmenliğe yönlendirecek içerikler hazırlamaya davet ediyoruz. Böylesi spor müsabakalarında insanları barışa, dostluğa ve centilmenliğe yönlendirecek paylaşımlarda bulunulması en çok Türk milletine dolayısı ile Türkiye’nin doğru tanıtımına önemli katkı sağlayacaktır diye düşünmekteyiz.

Ne yazık ki ilgili konuları bu açılardan değerlendirdiğimizde söz konusu firma ve bazı çevreler dün ortaya koymuş oldukları son derece düşüncesiz ve saygısız bulduğumuz eylemleriyle toplumumuzla beraber ülkemizin tanıtımına yine zarar vermişlerdir sonucuna varıyoruz.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur

TMDH SÖZCÜLÜĞÜ

sözcü.jpeg

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ 

tmdh_logA.png

KONUYLA İLGİLİ OLABİLECEK ARŞİV BAĞLANTILARI

DARDANEL FİRMASININ MİLLİ MAÇ ÖNCESİ ÇİRKİN VE SAYGISIZ PAYLAŞIMI

DARDANEL FİRMASININ TÜRK MUTFAĞINA HAKARET İÇERİKLİ REKLAMI

DARDANEL FİRMASININ KABAHATİ, BAHANESİNDEN BÜYÜKTÜR

NE YERİDİR, NE DE ZAMANI

ÇİRKİN REKLAM TEPKİLER ÜZERİNE KALDIRILDI

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo