TURİZM BAKANLIĞINDAN AŞAĞILAYAN REKLAM FİLMİ - Türk Mutfağı Hareketi

TURİZM BAKANLIĞINDAN AŞAĞILAYAN REKLAM FİLMİ

Kültür ve Turizm Bakanlığına Tepki Yağdı

Kültür ve Turizm bakanlığının tanıtım filmi büyük tepki çekti. Tepkilerin ardından ise film yayından kaldırıldı kaldırılmasına ancak bu durum tepkileri dindirmeye de yeterli olmadı.

Sosyal medyadan verilen tepkilerde #TurizmBakanıİstifa hastag’ı trend(akım) diye tabir edilen konu başlıkları arasında yerini aldı. Sosyal medya kullanıcılarının büyük tepkisini alan reklam filmi dolayısı ile Turizm bakanına istifa çağrıları yapılıyor.

186378463_297958915299171_8663190591906562054_n23.jpg

İstanbul'da görev yapmış olan Washington Post eski editörlerinden Vannesa H. Larson, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Go Türkiye’ isimli seyahat rehberi platformunun yabancı turistler için hazırladığı tanıtım filminin "neredeyse sömürge zihniyetini andırdığını ifade etti". 

Twitter üzerinden videoyu alıntılayarak paylaşımda bulunan Larson, (‘Keyfini çıkarın-- Ben aşılıyım') Türkiye için böyle bir turizm reklam kampanyası yapmak neredeyse sömürge zihniyetini andırıyor. Çünkü Türkiye'de yerel halk tam kapanma halinde ve ülkenin yüzde 13'ünden azı aşılandı" yazdı.

Larson, daha sonra reklam videosunun silindiğine ancak hakkında birçok öfkeli yorum yazıldığını da ifade etti.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise İngilizce olarak yaptıkları paylaşımlarda Kültür ve Turizm bakanlığının daha önceden hazırlamış olduğu reklam filmlerini paylaşarak “Türkiye’de bir zamanlar reklamlar” ifadelerini kullanmak suretiyle eskiden yapılmış olan reklamların çok daha yerinde olduğuna dikkat çekti.

Turizm çalışanlarının gösterildiği reklam filminde aşçılarda aynı muameleye maruz bırakılmış olarak görülmektedir. Yayınlanıp sonrasında kaldırılan reklam filmine Sayın Şefimiz Tolgahan Gülyiyen sosyal medya hesabından “Turizm’e de yazık ettiler. Türk insanı yabancılara yaranabilmek adına belki de hiç bu kadar aşağılanmamıştı. Yazık.” Diyerek tepkisini ifade etti.

AŞÇILARIMIZ ADINA KINAMA DUYURUSU

Hakaret içerikli olan reklam filminin kaldırılmış olmasını her ne kadar olumlu bir adım olarak niteliyor olsak da Türkiye’nin tanıtımı için her açıdan asla yerinde olmadığını düşündüğümüz bir anlayış ile oluşturulmuş olan film aşçılarımızı da aşağılamıştır.  Aşçıların bu denli aşağılanmış bir şekilde gösterilmiş olmasını kınadığımızı önemle belirtiriz. Emektar aşçılarımız ve elbette ki Türk aşçıları birer sanatçıdırlar. Sanatçılarımız böylesi bir reklam filmi ile yapılan aşağılamayı dünyanın neresinde olursa olsun ve kimden gelirse gelsin her zaman reddetmektedirler.

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo