EYÜP KEMAL SEVİÇ’E TÜRK MUTFAĞI USTALARINDAN TEPKİ YAĞDI - Türk Mutfağı Hareketi

EYÜP KEMAL SEVİÇ’E TÜRK MUTFAĞI USTALARINDAN TEPKİ YAĞDI

Konu içerisinde adı geçenler cevap hakları olduğunu düşünürler ise; Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresimize ilgili cevaplarını iletebilirler. 

TMDH, tarafına iletilecek içerikleri kesinlikle sansüre veya değişikliğe uğratmadan paylaşılacağını taahhüt eder.

EYÜP KEMAL SEVİÇ’E TÜRK MUTFAĞI USTALARINDAN TEPKİ YAĞDI

Fox TV’de yemek programı yapan Mehmet Özer’e konuk olan Eyüp Kemal Sevinç’in hazırladığı keşkek yemeğinin aslına uygun bir şekilde yapılarak öğretilmemesi Türk mutfağının usta şef aşçılarının büyük tepkisini çekti.

Keşkeği hazırladığı sırada içerisine peynir ve çiğ tereyağı ilavesi yapan Sayın Eyüp Kemal Sevinç’e haklı tepkilerini dile getiren Türk mutfağının usta şef aşçıları “Keşkeğe peynir kesinlikle girmez, tereyağı ise yakarak(eritilerek) ilave edilir.” dedi.

orkjehrjkwqjerbf98789.jpg

Türk mutfağının önemli yöresel yemekleri arasında bulunan keşkeğin esasına uygun olarak hazırlanmamış olmasına karşın bazı usta şef aşçılar açık olan tepkilerini vermekten çekinmedi.  

Sosyal medyada tepkiler alan Eyüp Kemal Sevinç’in televizyon programında Türk mutfağını yanlış öğretmeye çalışması farklı alanlarda tanınmış Türk mutfağı şefleri tarafından da eleştiriliyor.

Camianın tanınan isimlerden olan Eyüp Kemal Sevinç aynı zamanda aşçılık mesleğine ilgi duyanlara diploma veren bir eğitim merkezinin de sahibi olarak biliniyor.

Özellikle toplum önünde Türk yemeklerinin aslına uygun şekilde hazırlanıp öğretilmesi konusu belirli kesimlere normalden çok daha fazla önemli sorumluluklar yüklemekte olsa gerek ki, işte tamda bu yüzden Eyüp Kemal Sevinç ve hatalı hazırladığı keşkek konusundaki eleştiriler sadece yemekle sınırlı kalmamışa benziyor. Konuyu akademik açıdan değerlendirenlerin eleştirileri de bu durum ile ilgili olarak ister istemez “Eyüp Kemal Sevinç, öğrencileri ve aldıkları eğitim” konularına yöneliyor.

Eyüp Kemal Sevinç ve hazırlamış olduğu peynirli-çiğ tereyağlı keşkeğinin konusu şimdiden bile kendisi için bazı yorumlarla beraber şu sorulara neden olmuş durumda;

1-Eyüp Kemal Sevinç Türk mutfağının değerli yöresel yemeklerinden biri olan keşkeği eğer böyle hazırlıyor, uyguluyor ve öğretiyor ise acaba mezun ederek diploma verdiği öğrenciler nasıl uyguluyor?

2-Kendisinden eğitim ve diploma alanlar acaba gittikleri yerlerde keşkek gibi yemeklerimizi nasıl öğretiyor, Türk mutfağını nasıl temsil ediyor?

3-Belki de en önemlisi: Kendisi uzun yıllardır Türk mutfağına acaba nasıl usta yetiştiriyor?

Türk mutfağının emektar usta şef aşçılarının açık ve üstü kapalı olarak dile getirdikleri haklı eleştirilerinin ardı sıra gelen bazı sorular bu konularda duyarlı olan Türk mutfağı sevdalılarının akıllarındaki yerini koruyor.

IMG-9800.jpg

Tüm bunların yanı sıra daha çok gelecek nesillerimiz açısından para ile elde edilen diplomalardan, sertifikalardan ziyade doğru bilgiler ile verilen-alınan eğitimin her zaman Türk mutfağı ve gençlerimiz açısından yüksek önem taşıdığı gerçeği bir kez daha anlaşılmaktadır.

Türk mutfağının yöresel yemeklerini bazı platformlarda işin kolayına kaçmak suretiyle basitleştirerek, “Modernlik” kılıfı gibi türlü kılıflar ile de özünün dışarısına çıkartan bilindik medyatik isimlerden ziyade sözüne asıl itibar edilmesi gereken değerlerimizin dinlenmesinin öneminin yüksek olduğu bir kez daha anlaşılmaktadır. Bu konularda Türk mutfağı için gerçek ölçütün medyatiklik esasına göre olamayacağı da kesin olarak nettir.

Türk mutfağı uzun yıllardır sadece kişisel çıkarlarını göz önünde tutarak maddi kazanç sağlayan tanınmış medyatik isimlerden ziyade; tarihi kaynaklarını ve yemeklerinin gerçek özünü bilen, dünyaya entegre olurken de kadim değerlerine en uygun şekilde kendi kimliğini koruyan çok değerli entelektüel isimlerine itibar etmeye bilfiil devam edecektir.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ


tmdh_logA.png

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo