ÇİRKİN REKLAM TEPKİLER ÜZERİNE KALDIRILDI - Türk Mutfağı Hareketi

ÇİRKİN REKLAM TEPKİLER ÜZERİNE KALDIRILDI

Dardanel firması talihsiz ve çirkin reklamını duyarlı insanlarımızın, duyarlı STK'ların ve duyarlı meslektaşlarımızın güçlü tepkisi sonucunda kaldırmak zorunda kalmıştır. Bunda emeği geçen herkese ve söz konusu reklama tepki verenlere ayrıca teşekkür etmek istiyoruz. 

Yaklaşık olarak 2 milyondan fazla kişi tarafından izlenmiş olan reklam; Türk mutfağının tanıtımında olumsuz bir örnek teşkil etmiştir. Bu anlamda firmanın ve dahi senaristlerin özür dilemesi de gerekmektedir diye düşünüyoruz.

Kendilerine bundan sonra reklam filmlerinde Türk mutfağına olumlu yönde etki edecek tarzda çalışmalarda bulunmaları tavsiyesinde bulunuyoruz. İlgili firma bilmelidir ki; söz konusu reklamlar sadece Türkiye’de izlenmemektedir. Bu anlamda daha bilinçli reklam çalışmaları oluşturmalıdırlar. En azından bu anlamda fikir edinebilmeleri için oluşturacakları reklamları sessiz olarak da izlemeyi deneyebilirler.

İlgili reklamı mazur göstermeye çalışan firmanın bahanesi böylesi bir dönemde asla kabul edilebilir bir bahane zaten değildi. Daha önceki açıklamalarımızda da dile getirdiğimiz gibi her şeyden önce ilgili firma bahane ettiği konuda eleştiri yapabilecek bir otorite de kesinlikle değildir.

Altını tekrar tekrar çizerek ifade ediyoruz ki: 

İlgili konularda eleştiri yapacak olanların otorite olarak sözlerine itibar edilebilmesi için; her şeyden önce bahane ettikleri konularda kendilerine rant sağlamayı değil, tam aksine Türk mutfağını her anlamda kendi kişisel çıkarlarından çok daha önde tutmayı amaç edinmiş olmaları gerekmektedir.

Firmanın bahane ettiği konularda eğer bir tepki verilecek ise yine daha önce belirttiğimiz gibi; bu tepkiyi doğru olarak, doğru bir zamanda vermesini yine hep birlikte Türk mutfağı sevdalıları olarak biliriz. Bilmeliyiz.

Ayrıca bu konularda tepki vereceklerin tepkileri de doğrudan adrese teslim olmalıdır diye düşünüyoruz. Genelleme anlamına gelebilecek tarzda oluşturulan tepkiler daha çok Türk mutfağına ve meslektaşlarımıza karşı olarak olumsuz bir algı oluşturmaktadır. Bu durum da zaten Covid-19 nedeniyle zor durumda olan meslektaşlarımız da zarar görmektedirler.

Genelleme gibi algılanacak olan bu tarz reklamları yurt içinde veya yurt dışında ilgili firmanın bahane ettiği konulara vakıf olmayanlar da izleyebilmektedir. Bu durumda da Türk mutfağına ve sektörümüze karşı olumsuz bir tanıtım oluşmaktadır. Bu konuda herkes yüksek sorumluluk göstermelidir diye düşünüyoruz.

Daha öncede belirttiğimiz gibi firmanın bahane ettiği konularda tepki vermenin bu gün ne yeridir, ne de zamanıdır. Vakit sektörün ve aşçılarımızın içinde bulunduğu zorluklara karşı birlik olma vaktidir. Bu tarz reklamlar ile sektöre, aşçılarımıza ve Türk mutfağına karşı algı oluşturmak suretiyle kendi ürünlerini kusursuz olarak göstermeye çalışmak asla kabul edilemezdi.

Özellikle böylesi dönemlerde, sektörümüzü doğrudan veya dolaylı olarak hedef alacak çalışmalardan herkes kaçınmalıdır diye düşünüyoruz.

Firmanın reklamı kaldırarak geri çekmesini oldukça olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Ancak firmanın konuyla ilgili açıklamasından anlaşılacağı üzere; kendileri ilgili reklamı derhal geri çekmek yerine söz konusu bahaneleri ile bu çirkin reklamı savunmak istemişlerdir. Her hâlükârda ilgili firma gelen tepkiler üzerine bir müddet gecikmeyle de olsa reklamı çekmiştir. Bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bundan sonra oluşturacakları reklam filminde Türk mutfağını ve aşçılarımızı ön plana çıkartacak tarzda olumlu bir yaklaşımla reklam senaryosu oluşturmalarını ilgili firmadan temenni ediyoruz.

İlgili hassasiyetler gözetilerek oluşturulan reklamları izleyen yabancı turistlere de Türk mutfağına daha fazla ilgi duyacaklardır. Bu hasassiyetler gözetilerek oluşturulan çalışmalar mutfağımızın tanıtımında pozitif olarak önemli bir rol oynayacaktır. 

Saygılarımızla Kamuoyuna Duyurulur

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

GENEL SEKRETERLİK

 

sözcü.jpeg

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo