TÜRK MUTFAK SANATLARINDA TÜRKÇE KULLANIM

TÜRK MUTFAK SANATLARI DİYORUZ TÜRK MUTFAĞINA SAHİP ÇIKIYORUZ

TÜRKÇE'DE DOĞRU KULLANIM ✅Yemek Sanatı ✅Mutfak Sanatları - Yanlış Kullanım ?⛔️“Gastronomi”

TÜRKÇE'DE DOĞRU KULLANIM ✅Kibrit ÇöpüYanlış Kullanım ?⛔️ “(jülyen)julienne”

TÜRKÇE'DE DOĞRU KULLANIM  ✅ Sırlama - Yanlış Kullanım ?⛔️“Glaze” veya “Glaze etmek”  

 

Türk mutfak sanatları alanında kurulduğumuz ilk günden beri Türk mutfağı diyoruz ve Türk mutfağına sahip çıkıyoruz seferberlik kampanyamızın bir gereği olarak bu güne kadar yapmış olduğumuz bazı çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyoruz. Seferberlik kampanyasıyla ilgili olarak lütfen buraya tıklayınız.

 

Dünya Türk mutfağı akademisi ABD merkezli bir kurum olarak Türk mutfağı adına Dünya’da emsalsiz derecede çok yönlü çalışmalar yürütmektedir. WTCA, mutfak sanatları alanında Türk dilini, Türk kültürünü esas alarak tüm çalışmalarını kurulduğu ilk günden beri yüksek azimle ve kararlılıkla yürütmektedir. WTCA’nın yürüttüğü tüm çalışmalar kendi alanında birçok alanda ilkleri barındıran çalışmalardır. Tüm dünya nezdinde ilkleri temsil eden bütün bu çalışmalar ayrıca söz konusu alanlarda lider olan önemli örnekler teşkil eden çalışmalardır. Kurulduğumuz tarih olan 26 Ağustos 2010 dan beri görevlerimiz ve sorumluluklarımız çerçevesinde çok yönlü akademik çalışmalar yürütmekteyiz.

Bu bağlamda Türk mutfak sanatlarını yozlaştıran tüm konuları da yüksek hasassiyetle ele almaktayız. Bu çalışmalardan bazıları Türk mutfağını yozlaştıran yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını ön plana çıkartmaktır. Mutfak sanatları alanında Türkçe karşılıkları olmayan kelimeler konusunda ise Türkçe karşılıklar üretmekteyiz.

Türk mutfağı için yüksek derecede önemli geniş görev ve sorumluluklarımız tüm Dünya insanlığının anlayabileceği şekilde tamamen ingilizce olan internet sitemizde (www.worldturkishcuisine.com) yer almaktadır. 

Bununla beraber ilgili alanlarda yürüttüğümüz tüm çalışmaları Türk mutfağı diriliş hareketi, Türkçe olarak tüm Dünya'daki Türk milletine gerekli aralıklarla ve gerekli zamanlarda duyurmakla da sorumludur.

Ayrıca kurumumuz bu alanda özgün çalışmalar yapmak isteyenleri teşvik ederek desteklemektedir. İlgili alanlardaki tüm çalışmalarımız liderimizin önderliğinde maddi bir beklenti olmaksızın tamamen Türk mutfağının yararı gözetilerek insanları bilinçlendirmek amacıyla oluşturulmaktadır.

İlgili bütün bu çalışmalar ayrıca tüm Dünya'da bir ilk olan Türk mutfak sanatları doktrinimiz çerçevesinde gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmekte olan çalışmalardır. 

 

Türkçe Doğru kullanım
✅Yemek Sanatı ✅Mutfak Sanatları


Yanlış Kullanım
Yunanca kökenli “Gastronomi”

 

Türkçe Doğru kullanım-Doğrama Şekilleri
✅Kibrit Çöpü
Yanlış Kullanım
Fransızca kökenli “(jülyen)julienne”

 

 

Türkçe Doğru kullanım-Teknik Terimler
✅ Sırlama
Türk mutfağında yaygın bilinen yanlış kullanımlar arasında yer alan “glaze etmek” hem lezzet artıran, hem de sunumu güzelleştiren yiyecek kaplama yöntemidir. Bu teknik terime Türkçe’de “sır” kökünden Sırlama denir. Sırlama aynı zamanda kil,toprak veya seramik ürünlerin pürüzsüz şekilde parlaklık kazandırılması amacıyla uygulanan kaplama işlemine de verilen isimdir. “Sırlama” terimi yerine göre bilinçli bazı kişilerce oluşturulan mutfak sanatları kitaplarında ya da bazı yemek tarifi kaynaklarında görülebilir.
Yanlış Kullanım
⛔️“Glaze” veya “Glaze etmek”?

 

 

DÜNYA TÜRK MUTFAĞI AKADEMİSİ

makaleler.jpg

 

 

 

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo