LİDERİMİZİN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI

Cumhuriyet 97 yaşında!

TMDH olarak bu gün tüm dünyadaki Türk milletinin ve Türk mutfak sanatları camiamızın Cumhuriyet bayramını kutluyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. yılı kutlu olsun.

Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen bu gün 29 Ekim Cumhuriyet bayramı dolayısıyla kaleme aldığı yazılı mesajını sizlerle paylaşıyoruz.

Liderimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Bu gün Cumhuriyetimizin 97. yıl dönümü. Kutlu Olsun !

Türk vatanın düşman işgalinden kurtarılarak 97 yıl önce bu kutlu güne kavuşturulmasında emeği olan başta bilge, dahi lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi şükran ve rahmetle anıyorum. Yüce Allah hepsinden razı olsun, mekânları cennet olsun.

Tüm dünyadaki Türk milletinin ve Türk mutfak sanatları camiamızın Cumhuriyet bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Hiç şüphesiz ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası, bilgeliği bir milleti ve onun kültürünü büyük badirelerden kurtarmıştır.  Küçükken çocuklara büyüdüğünde ne olacaksın diye sorarlardı. Lise yıllarımda da bu konuda öğretmenimizin bir kompozisyon yazdırdığını hatırlarım. Şüphesiz ki bizler çocukluk yıllarımızda büyüdüğümüzde Atatürk gibi olacağız diyenlerden olsak bile, biliriz ki Atatürk olabilmek için o günün şartlarını ve ülkenin içerisinde bulunduğu o sıkıntılı yılları da çok iyi anlayabilmek gerekir.  Ondan sonra Atatürk olabilmek için nelerden feragat edebilmemiz gerektiğini ve ne gibi vasıflara sahip olabilmek gerektiğini çok iyi anlayabiliriz. Bunu anladığımızda onun gibi olabilmek için önce kısıtlı şartlar altında zaferler kazanmanın ne demek olduğunu kavramış oluruz. İşte bunu kavrayabilmek için ise cehalete tüm zorluklara rağmen savaş açmamız şarttır.

Elbette Atatürk olmak isteyen nesiller yaptıkları tüm işlerde onu örnek alarak Atatürk gibi olabilirler. Tıpkı 10 yıllar önce kendi mesleğimle ve çalışmalarımla ilgili Türk mutfak sanatları alanında kendime onun dehasını ve çalışmalarını örnek aldığım gibi.

Ebetteki rahmetli babam öğretmenim ve şefim Zeki Gülyiyen’in yarım bırakılmış olan çalışmalarını tamam edebilmek için çalışırken örnek aldıklarım arasında rahmetli babam gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk hep olmuştur. Çünkü babam benim gibi birçok insanın gözünde bu meslekte her zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün temsil ettiklerini kendi alanında temsil etmekteydi. Oda mutfak kültürümüzle ilgili olarak Atatürk’ün Türk kültürü ile ilgili savunduklarını savunmaktaydı. Kendisinin trajik bir şekilde şehit düşmesinden sonra onun için camiamıza seslenerek saygı duruşlarına davetiye çıkartan tanınmış kişilerin bu çağrılarına sebep olan nedenler arasında şüphesiz ki burada ifade ettiğim konular ve daha da fazlası vardır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca yaptığı tüm çalışmalarını asla bir karşılık beklemeden yapmış ve benliğini Türk milletine armağan etmiştir. İnsanlığa rehber olarak indirilmiş olan Kuran-ı Kerimi anlayabilmemiz için onu Türkçeye çevirtmiştir.  Türk dilini ve kültürünü korumak için, Türk dil kurumunu kurmuştur. Tüm bunları ve daha fazlasını kendi imkânlarıyla finanse ederek Türk kültürünü koruyarak yüceltmek için gece gündüz çalışmış ve çabalamıştır.

Arkadaşlarımızın da çok iyi bildiği gibi bende kendime 10 yıllar önce onu örnek almıştım. Bende kendi alanımda onun gibi gece gündüz demeden yerine göre uyku bilmeden çalışmakta hiç tereddüt etmemiştim, halende etmemekteyim.

Türk mutfak sanatları alanında ülke mutfağımızın, mutfak kültürümüzün içinde bırakıldığı yozlaşmalara elimden geldiğince engel olabilmek için kendi alanımda ve mesleğimde tıpkı onun gibi, Mustafa Kemal Atatürk gibi olmak için çalışmışımdır, halende yüksek azimle kararlılık ile çalışmaktayım. 

TMDH ve Dünya Türk mutfağı akademisi işte 10 yıl önce bu nedenlerle Türk mutfağına karşılıksız katkı sağlamak için kurulmuştur ve 2020 yılında ilan edilmiştir. Evet, çalışmalarımızla ilgili ilan tarihlerimiz uzun yıllar önce temsil ettiğimiz değerlere göre seçilmiştir. TMDH’nin ilan tarihi rehber şefimizin şehit düştüğü gün olan 7 Ocak 2020 tarihidir. Bu tarihten bir gün önce yani 6 Ocak 2020 günü bende arkadaşlarıma aynen Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinden bir gün önce “Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dediği gibi “Efendiler! Yarın TMDH’yi ilan edeceğiz.” demiştim.

Hiç şüphesiz ki Dünya Türk mutfağı akademimiz kendi alanında Türk dil kurumu gibi çalışmalar yürütmektedir ve onunda kendi alanında kurulduğu tarih TMDH’nin kurulduğu tarih gibi 26 Ağustos 2010’dur. Dünya Türk mutfağı akademimiz 30 Ağustos 2020 yılında ilan edilmiştir. Türk mutfak sanatları adına yaptığımız tüm çalışmaların en ince ayrıntısına kadar hep bir anlamı ve değeri vardır. Tıpkı bu tarihlerin hepsinin kendine göre tarihimiz içinde kendi alanlarında Türk mutfak sanatları için de önemli anlamlar ifade etmekte olduğu gibi.

Yine Ayyıldız rehberimiz Türk mutfak sanatları alanında ülke mutfağımıza zaman içerisinde büyük katkılar sağlayacaktır.

Bizler Türk mutfak sanatları alanında yaptığımız tüm çalışmalarımızda şanlı Türk tarihini örnek almaktayız. Tıpkı her alanda da kendi kültürümüzde yer alan bilge, aksakallı kahramanlarımızı kendimize örnek aldığımız gibi.

Bu gün bende tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi şunu diyorum; Ey yükselen yeni nesil! TMDH’yi Türk mutfak sanatları alanında biz kurduk ama onu yükseltecek ve yaşatacak olanda sizlersiniz. Yüksek donanımlı ve eğitimli gelecek genç nesillerimiz istikbalde, Türk mutfağına gerçek anlamda gönül veren ve benliklerini Türk mutfağı davasına armağan edenleri yani kendi kahramanlarını kendilerine örnek alacaklardır.

Türk mutfağına gönül veren herkes bir gün Türk mutfak sanatları alanında TMDH’nin Dünya’da eşi ve benzeri olamayan çalışmalarında ve projelerinde hep kendilerinden bir şeyler bulacaklardır.

Tüm farklılıklarımızla ve farklı renklerimizle 16 kalpli 8 köşeli yıldızımızda olduğu gibi bizler istikbalde gerçek manada Türk mutfağı diyenlerin hep kalplerinde olacağız.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ünde dediği gibi Ne mutlu Türküm diyene! Ve Ne Mutlu Türk mutfağı diyene!

Cumhuriyet bayramınınız kutlu olsun.

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo