ŞEF TOLGAHAN GÜLYİYEN İLE ŞEF NECİP ERTÜRK MÜNAZARASI - Türk Mutfağı Hareketi

ŞEF TOLGAHAN GÜLYİYEN İLE ŞEF NECİP ERTÜRK MÜNAZARASI

Sayın Tolgahan Gülyiyen öncülüğünde 9 sayfalık 9 Eylül bildirisi ile 26-30 Ağustos tüm dünya nezdinde Türk Mutfağının Zafer bayramı-Türkiye Aşçılar Bayaramı-Dünya Türk Şefleri Bayramı ilan edilmişti. Bu konudaki sosyal medya paylaşımımızı yaklaşık 2 hafta önce “AYIP” diye niteleyen Necip Ertürk’e bizzat gerekli cevabı vermiş olan liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen, ilgili çalışmalarımız sizin açınızdan ‘AYIP’ bizim açımızdan ise gurur vericidir. Bırakalım takdiri istikbalde Türk halkı versin. Saygılarımla diyerek söz konusu nezaket dışı olan yoruma yazdığı cevabını bu ifadeler ile bitirmişti.

Bu gün daha önceleri Türk mutfağı ile ilgili olarak yapılmış olan bir paylaşımımıza yine nezaket dışı yorumlar yapmış olan ve Türkiye’de bazı çevrelerce Türk mutfağı için sözde efsane şef olarak gösterilen sayın Necip Ertürk’e 2 hafta önce aldığı cevabı harfi harfine değiştirmeden yine aynı yanıt, bizzat liderimiz tarafından verilmiştir. Bunun üzerine yine yakıştıramadığımız tarzda bir yorum yazan Sayın Necip Ertürk’e yönelik olarak liderimiz saygı çerçevesinde kendisinin cevaplayamayacağı bir yorumda bulundu.

Özellikle liderimizin "Sizi tanıyanları çok iyi tanıyorum. Sizi tanıyanların bana sizi söyleyerek ithaf ettikleri her şeyi de reddeden biriyim. Bu konuda kullandıkları ifadeleri de imzalatıp belgelendirmiş biri olarak söylüyorum. Sizin yaptıklarınız kendi alanında tebrik edilmeyi hak etmiyor iddiasında değiliz. Ancak sizin ABD’de açtığınız Fransız özentisi restoranlarınızı neden kapatmak zorunda kaldığınızı sizi en iyi tanıyanların ağzından dinledim. Sizin gezdiğiniz yerlerde dolaştım ve Türk mutfağına gerçek manada katkı sağlamış bir şef olarak Washington D.C. 'de Zaytinya adıyla hizmet veren ve Jose Andres’in kurduğu restoranı ile karşılaştığımda sizin söylediklerinizin çok değersiz kaldığını gördüm. Sizler burada yıllarca Fransız mutfağı ekolünü gelecek nesillerimize bilinç altında gösterdiniz." gibi ifadeleri ve makul cevapları karşısında ise Necip Ertürk yine susmak zorunda kalmıştır. Ayrıca bazı meslektaşlarımız açık ve kapalı yorumlarında Necip Ertürk'ün cevaplarının kendisine asla yakışmadığını ifade etmişlerdir.

Söz konusu münazarayı kamuoyu ile paylaşırken bundan yaklaşık 15 yıl önceden arşivlerimizde yer alan bir belgeyide paylaşmayı uygun gördük.

Liderimiz sayın şef Tolgahan Gülyiyen, Çırağan Sarayı'nda çalıştığı sırada kendisine  “Geleceğin Necip Ustası- Necip Usta” ifadelerini kullananların kendi ağızlarından olan ifadelerinin yer aldığı ve bu ifadeleri kullanan şeflerin birçoğununda imzaladıkları belge-mektup bu gün kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Liderimiz 15 yıl önce ve sonrasında da kendisine bu konularda ithaflarda bulunanların ifadelerini bu günler için kayıda geçirmiştir. Bunun nedenleri bu gün burada bahsi edilen tüm konulardır. Liderimizinde çoğu yerde ifade ettiği gibi bizlerin efsane anlayışları yurt dışında çalışmış olmakla veya yabancı mutfak ekollerini gelecek nesillerimize özendirmekle olan bir anlayış asla değildir. Bizler bu meslekte efsane olmanın ön şartının herşeyden önce kayıtsız şartsız benliğini Türk mutfağına her anlamda armağan etmiş olmak olduğunu çok uzun yıllardır kuvvetli olarak savunanlarız. 

Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen , o günlerde tanımadığı Necip ustayı Çırağan Sarayındaki şeflerin kendisini onun ismiyle çağırmaları sonucu ilk defa duymuş. Türkiye’de bugünde iyi tanınan söz konusu şeflerin kendisini bu şekilde çağırmalarına anlam veremediğini efsane şefimiz Zeki Gülyiyen ustamıza telefonda anlatmış. Bu konuyu duayen efsane şefimiz Zeki Gülyiyen’e sorduğunda, babaları bu konuda yıllar önce liderimize bir öğüt vermiş. Bu yüzden o öğütün bir gereği olarak Sayın Şefimiz Tolgahan Gülyiyen 2005 yılında 20 Ağustos günü Çırağan Sarayında beraber çalıştığı ustaların büyük bölümünden kendi sözlü ifadelerinin yer aldığı belgeyi imzalamarını rica etmiş ve imzalattıktan sonra çerçeveleterek arşivimizde yer almasını sağlamıştır.

20 Ağustos 2005 tarihli ekteki belge altında imzası bulunan şeflerimiz;

Şef Aydın Demir

Şef Ahmet Kara

Şef İbrahim Karakoç

Şef Şahin Yılmaz

Şef Hüseyin Özçifçi

Şef Mahmut Bostancı

Ayrıca Sayın Tolgahan Gülyiyen'e yapılmış olan Necip Usta benzetmesi sadece Çırağan Sarayında değil aynı zamanda kendisinin üniversite döneminde okula bağlı olarak çalıştığı Aydın-Didim’de yer alan Caprice Palace işletmesindeki mutfak şeflerince de yapılmış. Kendisine akrabalık olup olmadığını soranlara net olarak hayır cevabını vermiş.

Liderimiz Sayın Tolgahan Gülyiyen tüm hayatı ve kariyeri boyunca ona söz konusu bu benzetmeleri ve ithafları yapanlara karşılık olarak bu güne kadar açık olarak olmasa bile, kendisi her anlamda, her zaman Necip Ertürk gibi olmayı kesin olarak net bir dille reddetmiştir.

Ayrıca daha önceleri de belirttiğimiz gibi liderimizin tamamen Türk mutfağının çıkarları için yerine göre reddettikleri sektörümüzde birçoklarının ulaşmak isteyip de asla ulaşamayacağı şeyler olduğunu bir kez daha bu konuda da yeri gelmişken ifade etmekte yüksek fayda görmekteyiz.

Şef Tolgahan Gülyiyen ve Şef Necip Ertürk arasında sosyal medya'da geçmiş olan söz konusu münazarayı tüm dünya kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Takdiri her zaman olduğu gibi dün, bu gün ve istikbalde tüm Dünya’daki aziz Türk Mutfağı sevdalılarına bırakıyoruz.

 

ŞEF TOLGAHAN VS ŞEF NECİP ERTÜRK SOSYAL MEDYA MÜNAZARA KAYITLARI

 

26-30 Ağustos Aşçılar Bayramı konulu 9 Eylül bilidirisi sonrası yorumu;

Necip Ertürk

turk mutfagi ne zaman oldu ku dirilsin ayip ne konustuguu bilmiyorsun

Bu gün yapılmış yorum ;

Necip Ertürk

sayin ustalar yaptiklarinizin teshirini beyan etmmemismisiniz neden bilgi sahibi deyilsiniz bilse idiniz yapardiniz belki elinizdekiler nedir onuda bimiyorsunuz turk mutfagi turk yemekleri ile birlikte ay yildizli bayrak ile binlarce kilomtre yukseklite dalgalaniniyor sizin turk mutfagina deyil erismek yanindan dahi gecemezsiniz turk mutfagi essis bir mutfaktir tam tamamina 6o sene hizmet ettim altin madalyalarla dunya alkissladi lutfen turk mutfagina hakaret etmeyin;

EĞER AYIBIMIZ SİZE GÖRE TÜRK MUTFAĞI DEMEK İSE BU BİZİM NİŞANEMİZ OLSUN

EN AZINDAN ABD'DE SİZİN AÇTIĞINIZ VE KAPATMAK ZORUNDA KALDIĞINIZ FRANSIZ RESTORANINIZ GİBİ BİR AMAÇ İLE ÇALIŞMIYORUZ.

Tolgahan Gülyiyen

 Necip bey size yaklaşık 2 hafta önce çalışmalarımız İçin “AYIP” dediğiniz konularda verdiğimiz cevabı yine veriyoruz. Bizimkisi karınca misali yangına su taşımak. Eğer ayıbımız size göre buysa bu bizim nişanemiz olsun. Sizlere saygımız elbette vardır. Ancak biz tüm dünyada Türk ve Osmanlı mutfağı açarak kendi öz kültürümüzü temsil edenleri ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Bizim efsane anlayışımızda bu yüzden çok farklıdır. En azından ABD’de sizin açtığınız ve kapatmak zorunda kaldığınız 2 farklı Fransız restoranınız gibi bir amaç ile çalışmıyoruz. Bundan ziyade biz gerekirse jose andres gibi yabancı şefin kurduğu Zaytinya restoranıyla Türk mutfağına büyük katkı sağlayan şefleri memleketlerine bakmaksızın takdir edebiliyoruz. ABD’de Türk mutfağına çoğumuzun katamamış olduğu vizyonu elimizden geldiğince Türk mutfağına katabilmek için çabalıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sizin açınızdan “AYIP” bizim açımızdan ise gurur vericidir. Bırakalım takdiri istikbalde Türk halkı versin. Saygılarımla

GÜL BEY GÜLYİYEN BEY, İSTERSEN BÜTÜN GÜLLERİ YE

Necip Ertürk

gul bey gul yiien bey istersen butun gullery ye ben amerikada iki deyil bir lokanta actim uc sene surdu atlanta hilton aciliyordu atlanta hiltonun acilisina bir fransiz bir alman and necip erturk executive chef muracaat ettim beni sectiler 4 daha buyuk otelde executive cheflik yaptim son 12 senem nestle renasansda gecti elbette iftihar ederim bir isvicre muessesesinnde executve olarak calisan ?tek turkchefi varmi bun otesi ( ama bu sana veya senin gurubuna turk mutgina hakaret hskki vermez

 

SİZLER BURADA YILLARCA FRANSIZ MUTFAĞI EKOLÜNÜ GELECEK NESİLLERİMİZE BİLİNÇ ALTINDA GÖSTERDİNİZ

MESELE NERELERDE ÇALIŞTIĞINIZ DEĞİL, GELECEK NESİLLERE NEYİ ÖĞRETİP, ABD'DE TÜRK MUTFAĞI İÇİN KAÇ TANE USTA YETİŞTİRMİŞ OLDUĞUNUZ

Tolgahan Gülyiyen

 Necip usta sizle bayramlarda sizi tanıyanlar vesilesiyle konuşmuş biriyim. Sizi tanıyanları çok iyi tanıyorum. Sizi tanıyanların bana sizi söyleyerek ithaf ettikleri her şeyi de reddeden biriyim. Bu konuda kullandıkları ifadeleri de imzalatıp belgelendirmiş biri olarak söylüyorum. Sizin yaptıklarınız kendi alanında tebrik edilmeyi hak etmiyor iddiasında değiliz. Ancak sizin ABD’de açtığınız Fransız özentisi restoranlarınızı neden kapatmak zorunda kaldığınızı sizi en iyi tanıyanların ağzından dinledim. Sizin gezdiğiniz yerlerde dolaştım ve Türk mutfağına gerçek manada katkı sağlamış bir şef olarak Washington D.C. 'de Zaytinya adıyla hizmet veren ve Jose Andres’in kurduğu restoranı ile karşılaştığımda sizin söylediklerinizin çok değersiz kaldığını gördüm. Sizler burada yıllarca Fransız mutfağı ekolünü gelecek nesillerimize bilinç altında gösterdiniz. Yazmış olduğunuz kitaplar içerisinde elbette Türk mutfağı olan 1 kitap var ise geri kalanları Fransız ekolünü özendiren çalışmalarınızdır. Size bu konuda sitem ettiğimizi de düşünmeyin. Bu herkesin kendi tercihidir. Ancak ben yabancı bir şef olan Jose andres’in Türk mutfağı adına yaptığı çalışmalarını ve tamamen Türkçe isimle açtığı Zaytinya’daki başarısını sizden ve sizin buralarda Türk mutfağı adına yapamamış olduklarınızdan çok daha önemli görüyorum. Mesele nerelerde çalıştığınız değil. Gelecek nesillere neyi öğretip, ABD’de Türk mutfağı İçin kaç tane usta yetiştirmiş olduğunuz ve Türk mutfağını en az Jose andres kadar temsil edip edememiş olmanızla alakalı. Bu konuda dediğimiz gibi sizin 1 ya da 2 açtığınız Fransız restoranınızdan ziyade Türk mutfağı diyebilmeniz için önce en az İspanyol bir şef olan Jose andres kadar Türk mutfağını ABD’de temsil etmiş olmanız gerekirdi. Ancak siz daha çok Fransız ekolünü bize miras bırakmak istediniz. O yüzden bu konularda bizim efsane anlayışımız size yaklaşanların ve yurt dışında çalışmış olmayı efsane sananlarınkinden çok başka. Saygılarımla

Necip Ertürk
ithamlar ne ise saklayacak deyiliim beyanet hemen cevap veririm hemen cevap veririm yalniz dogru olsun ben 90 yasima yaklastim bir kac ay sonra oradayim
Tolgahan Gülyiyen
Sizi itham eden ya da suçlayan yok. Türk mutfağına 60 yıl hizmet ettiğinizi söylerken Fransız ekolüne gelecek nesilleri özendirdiğinizi biliyoruz. ABD’de Türk mutfağı restoranı açmış birisi değilsiniz. 60 yıl içinde Türk mutfağına hizmet etmenin karşılığı Fransız restoranı ile bunu taçlandırmaksa siz bu hizmeti maalesef çok yanlış anlıyorsunuz demektir. İstediğiniz şekilde restoran açmış olabilirsiniz. Buna da saygı duyuyoruz. Ancak Türk mutfağına hizmet ettim derken Fransız restoranı açmış biri olarak bu bize inandırıcı gelmiyor. Yine ABD’de yabancı bir şef olan Jose Andres kadar Türk mutfağını temsil edememiş ve onun açtığı Zaytinya gibi tamamen Türkçe menüler uygulayamamış biri olarak bize “Ayıp” dedikleriniz üzerinden ve sözde soyadımla dalga geçtiğinizi sanarak kullandığınız ifadeler üzerinden fikirlerimi belirtiyorum. Sizin Türk mutfağı için değil daha çok Fransız ekolünü gelecek nesillerimize özendirmiş olmanız bir itham değildir. HAKİKATTİR. Aksi olsaydı bahsini ettiğiniz 60 yıl içinde burada en azından Fransız restoranı açmak yerine Türk restoranı açardınız. O durumda burada demek istediklerinize de değer verirdik. Ancak şu durumda söylediklerinizin hiçbir değeri yok. Sözlerinizin İçinide dolduramıyorsunuz. Bunun yerine soyadıma üstünüze vazife olmayan şekilde dalga geçtiğinizi sanıyorsunuz. Bunlar size yakışmıyor. Kimse sizi yaptıklarınızla ya da yapmadıklarınızla ilgili suçlamıyor. Siz eğer ABD’de Türk mutfağına 60 yıl hizmet ettim iddiasındaysanız bunun içini nasıl doldurduğunuzu soruyoruz. ABD’de ya da Türkiye’de kaç tane Türk mutfağı şefi yetiştirdiniz? Gelecek nesillerimize hangi şeflerimizi ve mutfakları örnek gösterdiniz? Yazdığınız kitaplarda 1 Türk mutfağı var ise 8 fransız ekolünü özendiren çalışmalar vardır. Burada fikir beyan ediyoruz. Bu fikirlerde dayanaksız laf olsun diye söylenen fikirler asla değildir. Sizin çalışmalarınız Fransızlar tarafından önemli derecede takdir edilebilir. Yine bizim içimizdeki Fransız özentici kişilercede takdir edilebilir. Ancak bizim sizi efsane olarak kabul etmememizin nedenlerini size ve kamuoyuna anlattık. Fikirlerimizi paylaştık. Bu konuda elbette taktiri Türk halkı ve Türk mutfağı sevdalıları bir gün verir. Ne mutlu Türk mutfağı diyene. Saygılarımla
11 Ekim 2020 günü ek güncelleme:
Tarafların aşağıdaki yorumları haberimize güncelleme olarak eklenmiştir.
Necip Ertürk
gulyiyen bey gulleri saapiyla yemissin dikenler bogazini yirtti galiba bir kere sen bosuna yalan konusuyorsun i cumhuriyet dusmamisin ucuncusu ben necip erturrk olarak alti duzine altin birincilik madalyasin sahibim (ben 90 yasima cok yakinin her sene musabakaya davet ediliyorum sen yaptiklarinizdan bir veya bir kac bir tabaga koy teshir et edemezsin neden beynin bos gevezelik tabaga girmez son sen yalancisisin benim hic kimsete veya sana esalettten bahsettimmi etmedim turkiede efsane olumde bir zaman sonra teshir edilir.
Tolgahan Gülyiyen
 Nezaketsizliğiniz ve seviyesizliğiniz ne yaşınıza ne söz konusu tecrübelerinize, nede Türk mutfağı açısından hiç bir anlam ifade etmeyen derecelerinize yakışmıyor. Burada beni sözde “yalan konuşmakla” itham ediyorsunuz. Ancak yaşınıza yalan konuşmakta yakışmıyor. Sizi tanıyan ve çok yakın arkadaşınız olan ABD’de 40 yıllık Türk restoranı olan Kazan restoranın sahibi Zeynel Abidin Uzun bizzat sizin açtığınız ve kapatmak zorunda kaldığınız Fransız özentisi restoranınızı sadece bana değil bir çok meslektaşıma anlatmıştır. Yine arkadaşınız olan Hüseyin Selki usta bunu bana anlatmıştır. Yine sizi tanıyanlardan Murat Bulut ustamız burada yazdığım tüm konuları ve Türk mutfağı yerine ABD’de fiyasko ile sonuçlanmış olan Fransız restoranlarınızın macerasını anlatmıştır. Size yönelttiklerimiz arasında asılsız hiç bir kelime yada cümle asla yoktur. Burada sizi suçlayanda yok. Sadece Türk mutfağı İçin konuşurken bunun içini dolduracak bir çalışma ortaya koyamadığınızı söylüyoruz. Ve Türk mutfağına kaç usta yetiştirmiş olduğunuzu soruyoruz. Gerek yurt içi gerek yurt dışı... siz bu konuyu alıp benim soyadımla dalga geçmeye veya başka alanlara çekmeye çalışıyorsunuz. Bizler sizi zaten çok iyi biliyoruz. Sizin ne yanlısı olduğunuzu ya da ne düşmanı olduğunuzu da biliyoruz ancak bunlar bizi ilgilendirmez. O yüzden artık nefesinizi seviyesiz cümleler kurmakla lütfen tüketmeyin. Kendinizide daha fazla aşağlamayınız. Bundan sonrada seviyesiz mesajlarınıza ne benim tarafımdan ne de bizden biri tarafından asla cevap verilmeyecektir. Sizi isteyen Fransız efsaneleri arasına yazabilir. Bizlerin ve Türk mutfağı nezdinde asla efsane değilsiniz. Bunuda böylece iyi biliniz. Saygılarımla diye bitirmeyi kendime yakıştırdığım için yazıyorum. Bunuda böyle biliniz.

 

TMDH TÜRK MUTFAĞI ARŞİV BÖLÜMÜ

120882920_10158658234683427_2616077710638563080_o.jpg

 

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo