ÇOK UZUN ARADAN SONRA OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR İLK GERÇEKLEŞTİ - Türk Mutfağı Hareketi

ÇOK UZUN ARADAN SONRA OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Çok uzun yıllar sonra bir ilk gerçekleşti ve efsane şeflerimizden Aydın Yılmaz'ın kurucusu olduğu dernek sosyal medya tarihinde de ilk defa şefimizle ilgili bir resim paylaşımı yaptı. Babalar günü mesajının altına yorum olarak dahi olsa yıllar yıllar sonra "Aydın Yılmaz Şef'i, bu vesileyle rahmetle anıyoruz." ifadelerini kullanabildiler.

Sn. Tolgahan Gülyiyen çok uzun yıllar sonra gelen Aydın Yılmaz paylaşımı hakkında samimiyet içeren yorumların silinmesi dolayısı ile tarihe bir not düşmek için ilgili hususlardaki konular ile ilgili yazılı bir açıklama yapma gereği hissetmiştir. İnsanları piyasadan silmekte de mahir olanlara nispeten asla bir şeyleri silen değil ortaya çıkartıp değerleri hatırlatan olmayı arzuluyoruz. Ayırıştırıp ötekileştirmek yerine, birleştiren ve yapan olmayı tercih ediyoruz. Efsane şefimiz Zeki Gülyiyen ustamızın öğretilerinde olduğu gibi bir olmak ve diri olmak için çaba harcıyoruz. Bunun içinde elimizden geldiğince çaba harcayarak yıllardır olduğu gibi azim ve kararlılıkla çok çalışmaya her şeye rağmen yılmadan devam edeceğiz. Yola çıktığımız 7 OCAK 2009 yılından beri bu kararlı duruşumuzdan zerrece hiç bir şaşma olmadığını bu gün bir kez daha yinelemekte fayda görüyoruz.

ÇOK UZUN ARADAN SONRA BİR İLK'E ŞAHİT OLMAKTAN ÖTÜRÜ MUTLUYUZ.

EĞER BUNDA BİR NEBZEDE OLSA PAYIMIZ VAR İSE NE MUTLU BİZLERE !

 

Aydın Yılmaz ustamızın kurucusu olduğu Aşçılar derneğinin sosyal medya hesabında bir paylaşıma denk geldim. Aydın Yılmaz ustamızın resmi ile beraber babalar günü kutlanırken altında da şu ifade kullanılmış “Derneğimizin kurucusu Aydın Yılmaz Şef’i bu vesileyle rahmetle anıyoruz.” Kendi kendime düşündüm ve de dedim ki yine öngörülerimizde ve evvelce yazdığımız konularda yanılmadık. Bundan ötürüde bir nebzede olsa mutlu oldum. Şimdiye kadar uzunca yıllardan sonra böylesi bir paylaşımı, olması gerektiğinden biraz farklı da olsa ilk defa kendilerinden görmüş olabilmek beni ziyadesiyle memnun etti, tabi ki bir o kadar da düşündürdü.

Allah’tan rahmet ve cennet temennisi ile Şef Durmuş Yılmaz'da ilgili konuda yorumda bulunmuş. Ardından ise “Geleneksel olarak her yıl hatırlama(nız)mız, hatırlatma(nız)mız ümidi ve temennisi ile” diyerek kişisel yorumumu ve hepimiz adına olan temenni dileklerimi ifade ettim. 

YORUMLARIN SİLİNDİĞİNİ FARK ETTİK

Sonrasında ise arkadaşlarımız ilgili derneğin kendi yorumu dışında olan yorumları sildiklerini fark etmişler. Benim hiçbir olumsuzluk görmediğim bu yorumlardan ve temennilerden neden rahatsız olduklarını düşündüğümde maalesef aklıma çok daha başka şeyler geliyor. Bunların nedenlerini anlamak konulara vakıf olanlar için hiçte zor olmasa gerek. Bu güne kadar olduğu gibi değerlerimizin dışına taşabilecek anlayışların ürünü olan böylesi tutumları hiçbir zaman doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Bunların detaylarının neler olduğunu herkesin anlayacağını düşündüğümden ötürü bu konuda ayrıntılı bir yazı yazmayacağım.

HAKLI OLDUĞUMUZ KONULARDA KENDİMİZİ TÜM SAMİMİYETİMİZ İLE İFADE ETMEMİZ KAFİ OLACAKTIR

AYDIN YILMAZ USTAMIZIN İSİMİ KULLANILABİLİR-NAÇİZANE BİR ÖNERİ VE ÇAĞRIDIR

Bazı arkadaşlarımız bu konuda kınama veya sert bir açıklamada bulunmamızı bekliyor olabilirler ancak buna rağmen ben böylesi bir konuda bunun oldukça gereksiz olduğu kanaatindeyim. Haklı olduğumuz konularda sadece kendimizi tüm samimiyetimiz ile ifade etmemiz kafi olacaktır. Sonuçta Aşçılar Derneğinin tüzel kişi olarak kurucusu olan Aydın Yılmaz’ı bu güne kadar ihmal etmiş olması, kurumun değil unutanların bir kabahati olabilir. Yine de gelecekte ben Aydın Yılmaz ustamız adına etkinlikler düzenleyeceklerini de temenni ediyorum. Örneğin düzenledikleri ya da düzenleyecekleri bazı organizasyonlarda-yarışmalarda Aydın Yılmaz ustamızın ismi kullanılabilir. Bu da naçizane bir öneri ve çağrıdır.

 7-15 Ocakta ilan ettiğimiz Türk mutfağının efsane şeflerini anma haftasının meslektaşlarımız içinde bir hatırlamaya vesile olduğunu düşünüyorum. En azından bu paylaşımdan dahi olsa bazılarına öz değerlerimizi hatırlatmaya başladığımız kanaatini taşıyorum. Çünkü Aşçılar derneğinin 2014 yılından beri açık olan sosyal medya hesabında hiç olmayan Aydın Yılmaz resmini, anma haftasını ilan ettiğimiz 2020 yılı içinde özellikle kurcusu olduğu bir yerde geçte olsa görebilmiş olmakta önemli bir gelişmedir diye düşünüyorum. Buna vesile olanları, bu konuda paylaşım yapanları ya da öneride bulunanları ayrıca tebrik ederim.

Çok uzun yıllardan sonra hatırlanarak “Derneğimizin kurucusu Aydın Yılmaz Şefi bu vesileyle anıyoruz” gibi benzer açıklamaların İlerleyen yıllarda geleneksel olarak kendi gününde yapılacağını da görebileceğimiz ümidini taşıyorum.  Sanıyorum ki bu ifadelerin hangi günlerde her yıl kullanılarak hatırlanması gerektiğini kendileri her zaman çok iyi biliyorlardı ve farkındalardı. En azından bunun tarihinin her yıl 15.Ocak olduğunu 2014 yılından beri hatırlamamaları bundan sonra babalar günü yerine her 15. Ocak’ta hatırlamayacakları anlamına gelmez diye ümit ediyorum.

ŞU İFADELERİ DE BURAYA TARİHE BİR DİPNOT OLARAK DÜŞMEKTE FAYDA GÖRÜYORUM

Ayrıca son olarak 6 Aralık.2019’daki kurumsal paylaşımımızda yer alan şu ifadeleri de buraya tarihe bir dipnot olarak düşmekte fayda görüyorum. Aydın Yılmaz’ı anma niyetimizin duyurulmaya başlandığı bir dönemde kurumsal olarak aşağıdaki şu ifadeleri kullanmışız. Bunları çok manidar bulduğumu söylemekte yarar görüyorum.

“Kim bilir belki yakında birileri dün olduğu gibi riya ve gösteriş amaçlı bir açıklama yapar. Zeki Gülyiyen’inde çok uzun yıllardır, bizim ise ondan aldığımız bayrak ile 10 yıl önce de savunduğumuz değerleri hatırlamış olmak zorunda kalmış olabilirler. Hepsini çok ama çok iyi anlıyoruz ve her şeyin çok iyi farkındayız. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar tarih her şeyi yazmıştır. Ve bizlerde liderimizin yanında her şeyi tarihe düştük ve düşmekteyiz. Tarih her şeyi en açık şekilde göstermektedir, gelecekte de gösterecektir.” 6 ARALIK 2019 ilgili paylaşıma BURAYA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ.

YORUMLARIMIZI SİLEREK BİZİ YUKARIDAKİ ÖNGÖRÜLERİMİZDE YANILTMADILAR

Ön görülerimizde yanılmış olmayı, kendilerinin gayet güzel temenniler bulunan yorumları silmeleri suretiyle ifade özgürlüğünü kısıtlamamış olmalarına tercih ederdim. Uzun yıllardır dernek sitesinde sadece adının yazılı olduğu bir değerimiz Aydın Yılmaz, ilk defa kurucusu olduğu ve emeği olduğu kurumda bulunanlarca hatırlanmıştır. Temenni dileklerimizi silmeleri her ne kadar art niyetli olsa da yukarıda belirttiğimiz gibi ilgili ön görülerimizde bizi haklı çıkarttıkları için kendilerine şahsım adına teşekkür ediyorum.  Gönül isterdi ki ötekileştirmek ve dışlamak yerine daha hoş görülü bir şekilde birleştiren konumda bulunabilselerdi. Ancak ben ve arkadaşlarım en azından bundan sonraki süreçte bulundukları yerde emeği olan ustalarımızı, efsane şeflerimizi geleneksel olarak hatırlamadan ilgili günleri boş geçmezler diye ümit ediyoruz. En azından farklı bir konuda olan paylaşımlarının altlarına yaptıkları ilgili yorum kendine konuyla ilgilide bir anlam katmış olur. Tamamen başka bir günde yapılması gereken yorumları paylaşımların altına yazmak yerine,  en üst kısımda paylaşımın içinde bir çelişki ifade etmeyecek şekilde yer verebilirler.  Öyle sanıyorum ki bu durumun kendileri de farkında olduklarından ötürü böyle bir yol izledikleri tespiti de doğru bir tespit olacaktır. Ancak yukarıda da ifade ettiğim gibi hoş görü çerçevesinde davranmak yerine tamamen temenni içerikli yorumları silmeleri maalesef doğru bir yaklaşım olmamıştır. Umuyorum tüm insanlığa, herkese aynı derecede ayırt etmeksizin hoş görü nazarı ile bir gün bakabilirler.

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

tmdh_logA.png

 

 

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ

logologo3wtca1logo tolgahanzg logo