ŞEF SEYFİ ALİ ERŞAHİN'DEN PROTESTO VE BOYKOT ÇAĞRISI - Türk Mutfağı Hareketi

ŞEF SEYFİ ALİ ERŞAHİN'DEN PROTESTO VE BOYKOT ÇAĞRISI

Liderimiz Sn.Tolgahan Gülyiyen 10 Haziran 2020'de şef Seyfi Ali Erşahin'in protesto ve boykot yazsını dün itibari ile okumuş ve ardından Rahmetli efsane şefimiz Zeki Gülyiyen'in 2008 yılında olan benzer çağrısına ve sözlerine atıfta bulunarak konu ile ilgili yorumunu dile getirmiştir. Babaları değerli şefimiz Zeki Gülyiyen'in uzun yıllar önce olan görüş ve fikirlerine benzer şekilde net ifadeler kullanarak İlgili konuya olan desteğini tüm açıklığı ile belirtmiş hemen akabininde bazı temennilerini sunmuş ve Sayın Seyfi Ali beye konu ile ilgili başarı dileklerini iletmiştir.

Şef Seyfi Ali Erşahin beyinde mesleğimiz adına görevde bulunduğu dernekler, kurumlar ve bağlı olduğu federasyon ya da federasyonların da bu konuya er veya geç eğilerek, ortak bir tavır sergileyecek adımlar atmalarını gelecekte bizlerde umuyoruz. En azından kendilerinin bünyesinde de görevli olan meslektaşımızın bu çağrısına kulak vermelerinin elzem olduğu fikrilini yürekten paylaşıyoruz. Böyle önemli konularda  ortaya koyulacak ortak tavırların mesleğimiz adına oldukça etkili ve faydalı sonuçlar doğruabileceğine olan inancımız tamdır.

 

Sn. Tolgahan Gülyiyen'in konuya olan ilk yorumu ve Desteği;

(Bu konuya olan genel yorumu ise haberimizin en altında yer almaktadır.)

Sayın Seyfi Ali Erşahin,  İnşallah 2008’de de ifade edildiği gibi bu konularda üzerinde sorumluluğu olan herkes sizin gibi elini taşın altına koyar ve çağrınıza uyar. O zamanlar 2 olan aşçılar federasyonları, ilgili konularda kıllarını kıpırdatmamışlardı. Bu gün ise sayılamayacak kadar çok  federasyonlar olmasına rağmen halen böylesi önemli konularda pasifler. Bu boykot ve protesto çağrınıza tüm aşçılık ile ilgili federasyonların ve derneklerin katılarak karşılık vermelerini temenni ediyorum. Çok uzun zaman önceden de olması gerektiği gibi bu konularda sorumluluğu olup, ilgili adımlar atması gerekenler sizin attığınız bu adımlardan kendilerine bir  pay çıkartarak üstlerine düşenleri yerine getirirler. Böylece birlik içinde genel etkili bir boykota vesile olabilirler diye ümit ederim. En azından bu karantina dönemi dünyadaki bütün insanlara her alanda bazı şeyler öğretti ve öğretmeye de devam ediyor. Böylesi bir dönemde de olsa bunları anlamak ve gerekli tepkileri vermek gerekir. Aşçıları, meslektaşlarımızı yönlendiren konumlarda bunanların böylesi önemli konuların üzerine eğilmeleri  icab eder. Bunların üzerinde durmakta hem  mesleğin geleceği açısından, hem ahlaki durumu açısından, hemde toplumun kültür değerleri açısından yüksek fayda vardır. Saygılarmla başarılar dilerim.

 Sayın Seyfi Ali Erşahin'in yazısı;

IMG-1284.JPG      IMG-1285.JPG

 B O Y K O T. E D İ Y O R U M

Merhaba sevgili dostlarım,ustalarım,şeflerim ,meslektaşlarım ve genç ögrenci kardeşlerim.Hepimizin bildiği gibi dünyada ve ülkemizde meydana gelen  corano virüsü sebebiyle uzun zaman evlerimizde karantinada kalarak enfecte olmamaya çalıştık.Tabiki bu biraz bizde yeni alışkanlıklar yeni hobiler oluşturdu.Sizlerde bilirsinizki şu ana kadar çok fazla görsel anlamda tv seyretmezken bu evde kaldığımız dönemde mecburiyetten tv kanallarını seyretmeye başladık.Tabiiki mesleğimiz geregi yemek yarışmalarını
Şimdiye kadar kendim yüzlerce gerek yurt dışı gerek ülkemizde bir çok yarışmalarda juri başkanlığı veya jurilik yaptım,ama şu sıralar bir tv kanalında yayınlanan Lezzet düşkünleri isimli yarışma kadar seviyesiz ve etik olmayan yarışma görmedim.
Herşeyden önce insan endeksli bir yarışma orogramında öncelikle saygı olmalı,elbetteki her yarışmada olduğu gibi yarışma kuralları olmalı ve olmazsa olmazlardan birisi hijyen olmalı,dahada önemlisi adalet olmalı.
Saygı olmalı dedim: bir kere yarışmacı olan ekip kendisine yapılan eleştirileri hiç kabul etmeyip habire yeni bahaneler bularak ses tonunuda yükselterek cevap veriyor,halbuki dinleyip karşı tarafın  fikrine saygı göstermesi gerekir.
Keza yarışan ekibin şefi yerine yardımcısı asistanı ondan çok konuşuyor.
Mutfaklar zor mekanlar olduğundan öyle çok fazle eleştiriye felemeyen yufka yğrekli duygusal kişilerin ben şefim diyerek ortaya çıkıp yönetebilecekleri yerler deyildir,öyle olmadığı içinde aglıyarak mutfagı ve yarışmayı terk eden yarışmacı adeta show programına gelmiş,bir taze fasulyeyi soğuk su ile haşlayacak kadar tecrübesiz üstelik bu şef ama kazanmış olsaydı on bin ₺ ile hava atardı.
Tandır yaptım diye övünen ekip tandırla tavuk haşlamayı birbirine karıştırdı,Bunca senedir bu meslekteyim ilk kez kavurarak bir mercimek çorbasının yapıldığını gördüm.Bunuda anektod olarak anılarıma yazdım.İyi bir şef olmak iyi bir insan iyi bir yönetici olmakla devam eder eğer ekibini iyi yönetemiyorsan ekibin masaya yumruğunu vurarak tansiyonu yükseltir ve sizlere verilecek olan puanlarınızı aşagıya çeker.İyi yemek yapabilirsiniz ama iyi ahlaklı insan olmak iyi yönetici olmak farklıdır.Ayrıca laz böreği için hazırlanan muhallebinin fazlalığıda nereye gittiği belli olmadı.İyi şef aynı zamanda planlamacı ve ekonomisttir.Yarışma konsepti geregi her yarışmacı ekibi yenilebilen tüm ürünleri tatmak zorundadır.Eğer tatmadıysa oy veremez.Şayet alerjisi varsa o yarışmaya katılamaz.Kural gereği juri bşk veya proğram yönetici şef Gabrielle o kişiyi diskalifiye etmesi gerekir.Şimdi sormak istiyorum "Ben tadına bakmadığım bir ürüne nasıl 1 veya 2 puan verebilirim.Yine şu ana kadar bir çok yarışmalara katıldım,hiç yarışma esnasında ekip'te değişime rastlamadım.Şimdi  ekibin bir elemanı o yarışı tamamlar elenir veya kazanır ama ekip eleman değiştiremez veya transfer yapamaz böyle  an an değişiklik yapılması o yarışmanın ciddi olmadığını gösterir.
Bir başka husus yarışmacı juriler daha tadım yapıp oylamadan önce juri başkanı yemekleri tadıp yorum belirtiyor bumu dinleyenler buna göre puan veriyorlar.buda  etik deyil ve yarışmayı yöneten. Juri başkanı Gabrielle şef yarışmaya hakim deyil düşünebiliyormusunuz üçüncü hafta oldu hala. Şef Gabrıelle saç tırnak oje ve eldiven ile ugraşıyor.Bayan yarışmacı ojeli tırnaklarıyla sütün içinde güllaçı ıslattı ne kadar hijyen siz düşünün.
Sonuç itibariyle bu kadar seviyesiz ve düşük seviyeli bir insan saglığını yakından n ilgilendiren yemek programını izlemeyi dogru bulmuyorum.Saygın olan aşçılık mesleğimizin  bu kadar bilgi yoksunluğu ile. Dejenere edilmesini kabul etmiyor ve yayından çekilmesini istiyor RTK  görevlilerini  göreve davet ediyorum.
Saygılarımla
Seyfiali Erşahin
WAMC Dünya master şefler Asya bölge bşk
Aregala.  Asya ve Akdeniz bşk
Mugla gastronomi derneği onursal. Bşk
Şef aşçılar derneği genel koordinatörü
İzmir Aşçılar derneği üyedi

ATAD Başkanından TV'ye tepki

Tarih

21.12.2008 saat:09:00

Anadolu Turizm ve Aşçılar Derneği (ATAD) Başkanı Zeki Gülyiyen, bir Tv kanalındaki “Yemekteyiz” programının aşçılığı küçük düşürdüğünü söyledi.

İSTANBUL-Anadolu Turizm ve Aşçılar Derneği (ATAD) Başkanı Zeki Gülyiyen, bir Tv kanalındaki “Yemekteyiz” programına tepki göstererek “ Reyting uğruna insanlar yemek mi yapıyor aşkınımı ilan ediyor, dedikodu mu yapıyor, yaptıkları yemekleri mi kötülüyor ne yaptıkları belli değil” dedi.

Gülyiyen"in açıklaması şöyle:
“Türk örf ve adetlerini mesleğimizi camiamızı ayaklar altına alan, Türk halkının yemek kültürü ile alay eden “Yemekteyiz” programını yapan yapımcılara, yayınlayan kanala sesleniyorum daha doğrusu bütün meslektaşlarıma sesleniyorum.
Bizim sahibimiz yok. Oysaki görünürde dünyada benzeri olmayan iki tane aşçılar federasyonu olmasına rağmen neden duyarsız kalınıyor anlayabilmiş değilim.
Diyelim ki böyle bir yarışma formatı dış ülkelerde var uygulanıyor, yapılıyor. Ancak ne olursa olsun bu tarz işlerin içerisinde mutlaka sektöründen birileri olması şart diye düşünmekteyim, diyelim ki bu yarışma farklı bir dalda olsaydı mesela futbolla ilgili bir yarışma düzenleseydiniz futbol fedasyonun un bilgisi olmadan veya futboldan anlayan birileri olmadan kendi başınıza böyle bir yarışma yapsanız Futbol Federasyonu duyarsız kalırımıydı. Yok, böyle bir şey. Hiçbir kurum kuruluş ve kişiler bizlerin mesleği ile ilgili alay edemez, hele bu yemekle ilgili olursa asla.
Ey sevgili meslektaşlarım uyanın!.. Türkiyede iki tane aşçılar federasyonu otuza yakın aşçılar derneği olmasına rağmen TV kanallarında yapılan rezilliği hep birlikte izlemekteyiz. Ben otuz yılı aşkın süredir bu mesleği yapıyorum sakın yanlış anlaşılmasın. Ben eğitime karşı filan değilim TV kanallarında bu tarz programlar olmasını da bilakis destekleyen birisiyim. Ama lütfen bir bakın reyting uğruna insanlar yemek mi yapıyor aşkınımı ilan ediyor, dedikodumu yapıyor, yaptıkları yemekleri mi kötülüyor ne yaptıkları belli değil.
Yapılsın böyle programlar kanalların hepsinde yapılsın ama formatına uygun yapılsın Yarışmacılar yemek yapsın. Yemek yapmadan önce eğitimden geçirilsin, eğitmen aşçılardan destek alınsın, hijyen kurallarına uymaları için eğitim verilsin, mönü planlamsı için eğitim alsınlar servis düzeni, masa planlaması vs eğitimlerden geçirilsinler bakın oz aman nasıl oluyor.”

Kaynak: ATAD Başkanından TV'ye tepki turkiyeturizm.com

 

SON OLARAK LİDERİMİZİN GENEL ANLAMDA KONUYA OLAN YORUMLARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

“Önceden rahmetli babam ile ilgili ona dair paylaşımlar yaptığımda, sektörde bazıları sanıyorlardı ki geçmişe takılmışım ve orada yaşıyorum. Belki geçmişe takılan ben hiç olmadım. Belki konuları ve sınıfı Zeki Gülyiyen’den beri geçemediğimizden kaynaklanıyor diye düşünen ya hiç olmadı veyahutta yok denecek kadar azdı. Ne kadar da az düşünüyor(um)uz .

Yıl olmuş 2020 aradan geçen uzun zamanda aynı konularda ilerleme kaydedemediğimiz gibi, kendi içlerinde yetkili olan arkadaşların bilhassa beraber aynı derneklerde veya federasyonda görev alanların yani sembolik bile olsa adımlar atması gerekenlerin adım atmaları bir kenara yıllardır bu konularla ilgili açıklamalarında öteye geçemediğimiz mevzuları konuşuyoruz ya da tartışıyoruz.

Öyle sanıyorum ki önce birlik olmasını bilmek, sonra da açıklamalardan ziyade ilgili konularda etkili olmasını birlikte öğrenmek lazım. Umarım açıklamalar dışında bu konularda yıllardır aynı yerlerde oturmaktan ziyade; en azından ortak açıklamalar yayımlayarak ya da kişisel bile olsa samimi olarak bazı adımlar atabilen federasyonların veya derneklerin başkanları olur. 2008’den beri olmadı amma, ALLAH’tan Ümit hiç kesilmez.”

TÜRK MUTFAĞI DİRİLİŞ HAREKETİ
tmdh_logA.png
logologo3wtca1logo tolgahanzg logo